Reklama

Dieta dla zdrowia i figury

Łyżka majonezu, kilka kostek cukru, trochę śmietany... To takie niewinne dodatki. Ale jeśli używamy ich codziennie, to... dietetyczni przestępcy! Co zrobić, by nie zagrażały naszej figurze? To proste!

Dietetycy nazywają te produkty bombami kalorycznymi. Dlaczego? Bo zawierają bardzo dużo kalorii, ociekają tłuszczem albo są słodkie jak ulepek. Najwięksi wrogowie naszej sylwetki to: cukier, smalec, masło, majonez i sosy majonezowe, śmietana - zwłaszcza bita i kremówka, mleczko skondensowane. To produkty, które potrafią zwiększyć kaloryczność dziennego jadłospisu nawet o kilkaset kalorii! Na domiar złego nie dostarczają prawie w ogóle wartościowych składników. Bez żalu więc zrezygnuj z tych "smakołyków"! Nasz dietetyk radzi, jak przeprowadzić korzystne zmiany w jadłospisie.

Reklama

Mniej tłuszczu

Najbardziej zdradliwe są produkty smażone w głębokim tłuszczu - frytki, pączki, czipsy ziemniaczane, a także zawiesiste sosy. Uwaga! Przygotowywanie potraw bez tłuszczu lub z niewielką jego ilością może obniżyć kaloryczność potrawy co najmniej o połowę!

Unikaj
• Frytki są nasączone dużą ilością tłuszczu (w 10-dag porcji może być go ponad 20 g).
• Majonez, nawet light, jest rekordzistą w zawartości tłuszczów nasyconych.
• Czipsy ziemniaczane to bomba kalorii i tłuszczów trans.

Wybieraj
• Ziemniaki pieczone w folii z dodatkiem ziół, np. rozmarynu, są dietetycznym daniem.
• Sos winegret zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz zioła.
• Czipsy bananowe to źródło błonnika i magnezu.

Mniej cukru

Biały cukier, którym słodzimy herbatę, to sacharoza. Nie zawiera on żadnych witamin, składników mineralnych ani błonnika. Ważne! Chociaż w wielu owocach też jest dużo cukru (fruktozy), to warto je jeść, bo zawierają witaminę C, beta-karoten, potas, magnez.

Unikaj
• Szarlotka z kruszonką zawiera nie tylko dużo cukru, ale też nasycone kwasy tłuszczowe.
• Deser z bitą śmietaną może mieć tyle kalorii, co... obiad.
• Baton zawiera nie tylko dużo cukru, ale i niezdrowych tłuszczów, tzw. utwardzanych.

Wybieraj
•Jabłko pieczone smakuje jak jabłecznik, a nie jest tłuste i ma dużo błonnika (na trawienie).
• Mus owocowo-jogurtowy zawiera dużo białka i witamin.
• Suszone owoce są słodkie, a nie mają tłuszczu. Poprawiają nastrój, bo jest w nich magnez.

Pogromcy tłuszczu

Gdy przyrządzasz posiłki, nie żałuj ziół.
• Majeranek, rozmaryn, oregano pobudzają pracę układu trawiennego.
• Świeży sok cytrynowy ułatwia spalanie tłuszczu.
• Bazylia świeża i suszona wzmaga wydzielanie soku żołądkowego.
• W natce pietruszki jest dużo witaminy C, która jest pogromcą tłuszczu. 4Szczypior przyspiesza metabolizm.

Katarzyna Okręglicka

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy