Reklama
Dieta dla pań dojrzałych

Co jeść po 50-tym roku życia?

W efekcie zmian hormonalnych u pań ok. 50. roku życia zwiększa się ryzyko nadwagi, osteoporozy, chorób serca, problemów skórnych, depresji.

By im zapobiec, zadbaj o odpowiednią częstotliwość (co 3 godziny) i zbilansowanie posiłków. Powinny zawierać dużo witamin A, C, D, E, witaminy z grupy B i kwasy omega 3.

Dla serca
Jedz sałatki skrapiane olejem rzepakowym czy lnianym, a także (również bogate w kwasy omega- 3) ryby, migdały, orzechy. Polub smalec sojowy i soczewicę.

Dla mocnych kości
Powinnaś nie tylko pałaszować nabiał (bogate w wapń są np. jogurty), ale też migdały i orzechy. Do wchłaniania wapnia potrzebujesz wit. D (bierz ją w kroplach).

Reklama

Dla równowagi hormonalnej
Oprócz produktów na bazie soi warto również kilka razy w tygodniu spożywać łyżeczkę oleju z wiesiołka dwuletniego (zapobiega chorobom piersi).

Dla psychiki
Kasze, brązowy ryż i chudy nabiał dostarczą Ci dużo witamin z grupy B, zaś mięso z indyka, banany i gorzka czekolada - tryptofanu. Unikaj ciastek i chipsów.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama