Dieta bez glutenu
Ostatnio jest o nim głośno i modnie jest go nie jeść. Zanim jednak wyeliminujesz gluten ze swojej diety, poznaj prawdy i mity na jego temat.
Z medycznego punktu przede wszystkim dla osób cierpiących na celiakię, alergię na gluten, nietolerancję glutenu oraz zespoły złego wchłaniania. Przechodzenie na nią "na wszelki wypadek" może utrudnić późniejszą diagnostykę.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy dieta jest dla ciebie, poproś swojego lekarza o skierowanie na testy oznaczające.
Produkty dozwolone możemy podzielić na naturalnie bezglutenowe (ryż, gryka, proso, komosa ryżowa, kukurydza, ziemniaki, soja, soczewica, fasola, mięso, ryby, jaja, warzywa, owoce, orzechy) oraz na takie, które uznaje się za bezglutenowe (ze znakiem przekreślonego kłosa). Dozwolone są także mleko, kefiry, jogurty naturalne, sery białe i miód.
Jedz 4-5 posiłków dziennie. Pij około 30-35 ml płynów na 1 kg masy ciała.
Pieczywa, ciast, kaszy manny, makaronów, piwa, produktów instant (np. kisiel, budyń, sosy, kostki rosołowe), płatków kukurydzianych, niektórych jogurtów, majonezu i wędlin.
Składniki: 2 jaja, 1/4 cebuli, 1/4 czerwonej papryki, 1 plaster pieczonego indyka, łyżeczka szczypiorku, 2 kromki chleba z mąki gryczanej i jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, wędlinę i warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu. Wbij jajka, dopraw przyprawami. Zjedz z chlebem i popij szklanką soku marchwiowego. Czas: 5 minut, cena: 6,30 zł.
Składniki: 5 kromek chleba chrupkiego kukurydzianego, 5 plastrów szynki bezglutenowej, 50 g czerwonej papryki, kiełki fasoli mung, 400 g jogurtu naturalnego 2 proc. tłuszczu.
Przygotuj kanapki z wędliną i warzywami. Popij jogurtem. Czas: 3 minuty, cena: 18 zł.
Składniki: 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1/2 zielonego ogórka, 1/2 awokado, 5 pomidorków koktajlowych, 1/2 torebki ryżu.
Ugotuj ryż i wymieszaj z tuńczykiem i warzywami. Czas: 15 minut, cena: 8,50 zł.
Składniki: 1/2 ogórka, 1/2 pomidora, 10 liści sałaty lodowej, 1/3 cebuli, 1/3 kostki sera typu feta.
Warzywa i ser pokrój w kostkę, sałatę porwij na kawałki. Polej sosem winegret (2 łyżki oliwy, 2 krople octu balsamicznego, sól, szczypta cukru, zioła). Czas: 5 minut, cena: 4,50 zł.
Składniki: 150 g buraków, 1/4 pomarańczy, 1/2ząbka czosnku, 1/4 cebuli, 1/4 marchewki, 1/4 pietruszki, 1 szklanka wody lub bulionu.
Czosnek i cebulkę delikatnie podsmaż, dodaj pokrojone warzywa, zalej bulionem i gotuj ok. 15 minut.
Całość zmiksuj, dodaj sok z pomarańczy. Czas: 25 minut, cena: 2,70 zł
SHOW 4/2015