Reklama

Reklama

Czy ziemniaki są zdrowe?

Odpowiednio przygotowane mogą jeść nie tylko młodzi i zdrowi, ale nawet diabetycy.

Wbrew powszechnej opinii ziemniaki należą do najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Niegdyś królowały na polskich stołach, były nawet uznawane za ważne źródło witaminy C. Dziś wiele osób z nich rezygnuje. Są i tacy, którzy uważają, że ziemniaki są ciężkostrawne, niezdrowe i tuczą. To mity.

Reklama

Dwa średnie ugotowane w wodzie ziemniaki (100 g) to tylko 71 kcal. Jak pokazują badania, jedzone w niewielkich ilościach (1-2 dziennie) nie powodują tycia. Przyrost wagi powoduje podawanie ich w towarzystwie mięsa, tłustych sosów, śmietany lub majonezu. Odpowiednio przygotowane przysłużą się szczupłej talii i zdrowiu.

Jednak nie wszyscy mogą sobie pozwolić na codzienne spożywanie ziemniaków. Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów. Ziemniaki - z tej samej rodziny co pomidor, papryka i bakłażan - mogą nasilać dolegliwości.

Warto pamiętać, że w młodych i starych kiełkujących bulwach jest solanina - substancja podejrzewana o właściwości rakotwórcze. Lepiej takich ziemniaków nie jeść ani nie dodawać ich do zup. Solanina może przechodzić do wywaru.

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje