Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czy w jelitach wszystko gra?

W Polsce codziennie umierają przez niego 33 osoby. Chroń się przed rakiem jelita!

Chociaż jest jednym z najczęściej występujących nowotworów, można go łatwo zdiagnozować i usunąć w zarodku. Żeby jednak nie zagrażał, należy się regularnie badać.

1. To pomoże ci się uchronić

Reklama

Jedz dużo warzyw i owoców - najlepiej surowych! Zawarty w nich błonnik działa jak miotełka, usuwając z jelit zalegające resztki jedzenia i ułatwiając ich swobodny przepływ pokarmu.

Zadbaj o odpowiednią podaż wapnia i witaminy D. Idealnie, jeśli będziesz dostarczać ich sobie w diecie, gdy jednak w badaniach krwi wyjdą niedobory, sięgnij po leki, najlepiej w porozumieniu z lekarzem.

Każda aktywność fizyczna jest dobra, ale im intensywniejsza, tym lepsza dla jelit! Sport chroni w tym przypadku dwutorowo: pomaga schudnąć i obniża ryzyko zachorowania. 

Ćwicz codziennie pół godziny lub 2 razy tygodniowo po 75 minut intensywnego wysiłku.

Jeżeli lekarz zalecił ci aspirynę na poprawę krążenia, obniży ona też ryzyko raka jelita grubego. Może wywołać krwawienie z przewodu pokarmowego, dlatego w profilaktyce tego raka zaleca się ją tylko osobom w wieku 50-69 lat, z wyższym ryzykiem zawału serca.

Jeśli jesteś po menopauzie, ryzyko raka jelita może obniżać przyjmowanie hormonów.

 

2. Zmień zasady na zdrowe

Nie pal! Dym tytoniowy to jeden z najmocniej udokumentowanych czynników podwyższających ryzyko raka jelita. Ogranicz alkohol - może podwyższać ryzyko (choć bardziej u mężczyzn), głównie ułatwiając rozrost już istniejących zmian nowotworowych.

Schudnij! Nadwaga podwyższa ryzyko, gdy tłuszcz gromadzi się w okolicy talii. Unikaj przemysłowych wędlin, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych, apetycznie różowych - ich kolor świadczy o obecności azotynów, związków potencjalnie rakotwórczych.

Czerwone mięso ogranicz najlepiej do 2-3 razy w tygodniu.

3. Zachowaj czujność

Rozwijający się w jelicie nowotwór najczęściej nie daje specyficznych objawów, a te, które można z nim powiązać, jak naprzemienne zaparcia i biegunki albo wzdęcia, łatwo zlekceważyć. 

Jeśli zmiany rytmu wypróżnień powtarzają się lub nie ustępują mimo zmian w diecie, zgłoś się natychmiast do lekarza!

Konsultacji potrzebujesz także, gdy zauważysz w stolcu krew albo stanie się on rzadkawy i czarny, co świadczy o krwawieniu z głębiej położonych odcinków jelita. Koniecznie się zbadaj, jeśli ciągle czujesz się zmęczona i chudniesz, choć się nie odchudzasz.

Najważniejsza jest kontrola!

Stan jelit zobrazuje kolonoskopia, czyli badanie jelit kamerą światłowodową, wprowadzoną przez rurkę. Ta metoda pozwala usunąć od ręki podejrzany polip,  co odsuwa groźbę zrakowacenia, albo np. zamknąć krwawiące naczynko.

Możesz także łyknąć  kapsułkę z kamerą, która sfotografuje wnętrze jelit. To metoda przyjemniejsza niż zwykła kolonoskopia, ale niestety nie pozwala zrobić biopsji czy usunąć polipa. 

Na pierwszą kolonoskopię należy umówić się po ukończeniu 45. roku życia. Jeśli badanie nic nie wykaże, z następnym poczekasz nawet dekadę! Standardowy polip potrzebuje jeszcze więcej czasu, by zezłośliwieć.  Jeśli w twojej rodzinie  były przypadki raka jelita, powinnaś porozmawiać  o tym z lekarzem.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje