Reklama

Czy owoce tuczą?

Są zdrowe, to fakt, ale czy można jeść je bezkarnie?

To prawda, że mają sporo łatwo przyswajalnych cukrów, ale zawierają też średnio 90 proc. wody i dużo cennych odżywczych związków (przede wszystkim wit. C) i przeciwutleniacze. Owoce należą też do najłatwiej strawnych składników diety. Dlatego jedzone w rozsądny sposób wcale nie zaszkodzą naszej figurze.

Rozsądnie, czyli jak?


Najlepiej konsumować je 15 minut przed posiłkiem - zostaną wtedy szybko strawione. Dietetycy radzą, aby nie jeść ich po daniach obfitującym w białko i tłuszcz, bo wówczas długo leżą w żołądku, co grozi wzdęciami i bólami brzucha.

Brytyjscy naukowcy odkryli ponadto, że im więcej warzyw i owoców przyswajamy w ciągu dnia, tym jesteśmy... szczęśliwsi. We wszystkim trzeba jednak zachować umiar - do szczęścia wystarczy 560 g warzyw i owoców dziennie. Jedyną wadą owoców jest to, że... "nakręcają" apetyt.

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy