Reklama

Czego nie wiesz o cytrynie

Ma wiele niezwykłych zalet, ale może również zaszkodzić. Nie używaj jej soku bez rozcieńczenia i nie dodawaj do herbaty z fusami.

Wyciśnij jak najwięcej

Zanim zabierzesz się do wyciskania soku z cytryny, wrzuć owoc na 10 minut do gorącej (ale nie wrzącej) wody. Potem dokładnie go wytrzyj, przekrój i wyciśnij sok. Możesz także turlać cytrynę po blacie stołu lub szafki. Tocząc, naciskaj dłonią owoc, z wyczuciem, aby nie pękł. Zmiękczenie skórki umożliwi dokładniejsze wyciśnięcie owocu. Przekrój cytrynę wzdłuż, a nie w poprzek, wtedy wypłynie z niej więcej soku.

Pij przez słomkę

Cytrynowy sok jest bardzo zdrowy - dostarcza witamin, zapobiega przeziębieniom i ułatwia dbanie o linię. Nie pij go jednak bezpośrednio ze szklanki, bo może uszkodzić szkliwo zębów i sprawić, że staną się nadwrażliwe. Używaj słomki, aby zęby miały jak najmniejszy kontakt z kwasem. Mieszaj również sok pół na pół z wodą, będzie łagodniejszy. Po wypiciu napoju nie myj od razu zębów, zaczekaj pół godziny.

Reklama

Dodaj do herbaty, ale...

Już zaparzonej, bez fusów lub pływającej w szklance saszetki. Krzewy herbaciane rosną w glebie bogatej w aluminium, czyli glin, który trafia także do liści. Na szczęście do naparu przenika w śladowych ilościach i nie szkodzi zdrowiu. Jeśli jednak na fusy będzie działał kwas z cytryny, glin zmieni się w dobrze wchłaniany cytrynian glinu. Jest on szkodliwy dla zdrowia, ponieważ może osadzać się w tkankach i zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz Parkinsona.

Wcieraj w dłonie

Zawsze gdy używasz cytryny do napojów lub potraw, wyciśnij kilka kropli na umyte ręce i wmasuj w skórę. Dzięki temu unikniesz jej przesuszenia i pierzchnięcia. Witamina C zawarta w owocu działa również odmładzająco, wygładza drobne zmarszczki i ujędrnia skórę. 2-3 krople soku możesz dodawać także do kremu, którym smarujesz twarz, oraz do balsamu do ciała.
Wybieraj  owoce średniej wielkości.  Duże mają zwykle grubą skórkę  i są mniej  soczyste.

Pozbądź się migreny

Napój przygotowany z soku wyciśniętego z całej cytryny, szklanki ciepłej przegotowanej wody i łyżeczki soli uśmierza ból głowy. Wybierz sól bogatą w minerały, np. kłodawską. Witaminy zawarte w cytrynie w połączeniu z solą i minerałami korzystnie działają na układ nerwowy.

Nie wyrzucaj skórek

Wysusz je i zmiel w młynku do kawy. Przechowuj w słoiku.

Jeśli suszone skórki pochodzą z cytryn ekologicznych, możesz dodawać je do ciast i deserów. Mają więcej witamin oraz soli mineralnych niż sok i miąższ z tych owoców. 

Zmielone skórki, także z pomarańczy i grejpfrutów, możesz dodawać do żelu pod prysznic i używać w formie peelingu.

Wysuszone skórki, bez mielenia, włóż do woreczka i zawieś w szafie przeciw molom.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy