Reklama

Czarny bez na trawienie

​Znajdziemy go w parkach, lasach, na skrajach łąk. Cenne są zarówno jego kwiaty, jak i owoce. Wzmacniają odporność, działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Owoce mają działanie lekko przeczyszczające, łagodzą wzdęcia i zgagę. 

Jak zbierać: kwiaty w maju lub czerwcu, ważne, by nie suszyć ich na słońcu, bo tracą swoje prozdrowotne właściwości. Owoce w sierpniu i wrześniu - powinny być ciemnofioletowe, a ich szypułki bordowe. Kwiaty i owoce należy ścinać całymi baldachami. 

Przygotuj syrop z kwiatów: 250 g oczyszczonych kwiatów zalej litrem zimnej wody, gotuj 15 minut, odstaw na minimum 12 godzin. Przecedź, dodaj sok z 1 cytryny i 1 kg cukru. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Przelej do słoiczków. 

Reklama

Stosowanie: 2-3 łyżeczki dziennie. Przepis na sok z owoców: 1 kg dojrzałych owoców zalej niedużą ilością wody i zasyp 800 g cukru. Gotuj, aż owoce puszczą sok, rozgnieć je. Przecedź, przelej do butelek. 

Stosowanie: pij 2-3 razy dziennie 50 g soku, rozcieńczając go w szklance ciepłej wody. Uwaga! Surowe owoce są trujące - zawierają sambunigrynę, która po spożyciu przekształca się w cyjanowodór. Konieczna jest obróbka termiczna. 

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy