Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cudowne nasiona

Czy warto dodawać je do posiłków, kto powinien po nie sięgać jak najczęściej?

W pogoni za długowiecznością staramy się zdrowo odżywiać, uzupełniać naszą dietę o brakujące minerały, witaminy i... sięgamy po suplementy diety. A na każdym opakowaniu suplementu jest informacja, że nie zastąpi on zbilansowanej diety. Lepiej wybrać nasiona. Dostarczą witaminy (A, E, z grupy B), są źródłem dobrze przyswajanego białka i błonnika (pomaga schudnąć), kwasów tłuszczowych omega-3 i -6 w dobrych proporcjach oraz minerałów (wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku). Poznaj ich moc.

Reklama

Siemię lniane pomoże na zgagę, zaparcia, ale też na rozwolnienie - łagodzi dolegliwości jelitowe. Wystarczy łyżeczkę świeżo mielonego siemienia dodać do sałatki, jogurtu. Można także nasiona (np. pół łyżeczki) zalać 1/2 szklanki wrzątku. Powstały śluz "otuli" wrażliwą błonę śluzową żołądka i jelit. Napar wypełni też żołądek, dając uczucie sytości. Siemię lniane, czyli nasiona lnu jadalnego są źródłem kwasów omega-3, witaminy E, lecytyny i cynku. Gotowane nasiona działają na błonę śluzową jelit i żołądka jak opatrunek.

Pestki dyni i słonecznika włącz do diety swojej i partnera, gdy staracie się o dziecko. Poprawią stan męskiego nasienia, zmniejszą stany zapalne, korzystnie wpłyną na układ odpornościowy. Warto dać je dzieciom do przegryzania - pomogą pozbyć się pasożytów. Nasiona słonecznik dadzą błonnik, wit. A, E, D, z grupy B. Poprawią pracę trzustki, mają wpływ na koncentrację. Pestki dyni wpływają na poziom testosteronu i pracę męskiego układu płciowego. Walczą z pasożytami układu pokarmowego.

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) zaleca się diabetykom - regulują poziom cukru we krwi. Mają właściwości nawilżające (hydrofilowe), co jest ważne dla sportowców - nasiona wiążą wodę, nie pozwalają jej zbyt szybko utracić. Powinny pamiętać o tym osoby, które chcą zrzucić kilogramy oraz stosujące diuretyki. Chia (nasiona szałwii hiszpańskiej) dostarczą nam kwasy omega-3 i -6 w dobrych proporcjach. Są źródłem wit. E, z grupy B, wapnia, żelaza i cynku. Zawierają błonnik ważny dla osób odchudzających się.

Kminek działa rozkurczowo, likwiduje wzdęcia, łagodzi kolki, poprawia pracę dróg żółciowych i nerek. Można go także parzyć jak herbatę. Zawiera kwercetynę, która łagodzi dolegliwości alergiczne. Napar z kminku popijaj małymi łykami w ciągu dnia - pomaga na wrzody żołądka i dwunastnicy, dobrze wpływa na pracę wątroby. Kminek łagodzi skurcze, wzdęcia, kolki. Dodany do potraw ułatwia trawienie.

Czarnuszkę dodawaj do wypieków: ciasta chlebowego i bułeczek, gdy w domu są alergicy oraz dzieci często zapadające na infekcje dróg oddechowych. Nasiona czarnuszki można zaparzyć jak kminek; napar pomoże w leczeniu infekcji zatok i zwalcza pasożyty. Czarnuszka łagodzi objawy alergii, wzmacnia organizm podczas infekcji, ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, ułatwi odkrztuszanie.

Konopie jadalne (siewne) nie odurzają, mają działanie uspakające, przeciwbólowe, nasenne. Nasiona dostarczą kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9, magnez, cynk oraz cenne białko, którego mają więcej niż soja.

Sezam walczy z miażdżycą, zapobiega rakowi prostaty, da nam wapń.  

Pestki winogron są źródłem przeciwutleniaczy, działają przeciwmiażdżycowo.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje