Reklama

Coś cię bierze? Pędź do kuchni!

Chcesz się wywinąć przeziębieniu i grypie – sięgaj po napoje, które przywrócą zdrowie!

Gdy czujesz, że dopada cię przeziębienie, pewnie ratujesz się czarną herbatą z sokiem malinowym. Czy wiesz, po jakie jeszcze napoje warto sięgać, by się rozgrzać i wzmocnić?

Uderz w chorobę gingerolem!

Imbir jest znany ze swego ostrego, piekącego smaku. Zawdzięcza go olejkom eterycznym, m.in. gingerolowi. Te właśnie olejki eteryczne sprawiają też, że imbir działa rozgrzewająco i przeciwwirusowo, a także łagodzi stany zapalne.

Dlatego herbata z kilkoma plasterkami imbiru skutecznie leczy w początkowej fazie przeziębienia. Można dodać szczyptę kardamonu, by spotęgować rozgrzewające działanie napoju.

Reklama

Korzeń kurkumy z kolei zawiera kurkuminę, która pomoże zwalczyć kaszel, gorączkę, przeziębienie i biegunkę. Dlatego gdy tylko zaczyna łamać cię w kościach, warto sięgnąć po napar z kłączem kurkumy.

Dwie łyżki utartego korzenia należy zalać szklanką wrzątku. Gdy nie masz pod ręką korzenia, użyj łyżeczki sproszkowanej kurkumy - tej samej, której używasz w kuchni. Napar osłódź miodem, który działa antybakteryjnie, a więc skróci czas dochodzenia do zdrowia. Miód i kurkuma to bardzo zdrowy duet.

Możesz z nich przygotować miksturę wzmacniającą. Należy wymieszać 100 gramów naturalnego miodu i łyżkę przyprawy. Masę należy ssać w ustach aż do rozpuszczenia. Pierwszego dnia terapii powinno się przyjmować co godzinę pół łyżeczki mieszaniny, drugiego - pół łyżeczki co dwie godziny, trzeciego - trzy dawki po pół łyżeczki.

Słodkie receptury od Indian i Inków

Kakao wzmacnia organizm i pobudza system odpornościowy do szybkiego rozprawiania się z zarazkami. Udowodniono, że szczególnie skutecznie radzi sobie ze zwalczaniem grypy. Niestety, pyszny napój na mleku nie podziała tak jak mikstura przygotowana z łyżki naturalnego kakao i sporej szczypty pieprzu cayenne, zalana szklanką wody i gotowana przez kilka minut. Trzeba wypić gorące. Dla smaku można dodać łyżeczkę cukru. Watro mieć pod ręką także lapacho, zwane też "herbatą Inków". To sproszkowana kora drzew rosnących w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Działa ona przeciwzapalnie i pobudza układ odpornościowy do walki z zarazkami. Odwar przygotujesz z dwóch łyżeczek kory, zalanych szklanką wody i zagotowanych. Należy pić dwa, trzy razy w ciągu dnia.

PACUŁA

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy