Reklama

Co zjadłby twój mózg?

Chorobę Alzheimera można odsunąć w czasie. Jak? Właściwą dietą!

Nie ma wątpliwości: dzięki diecie opartej głównie na warzywach i owocach ryzyko zmian otępiennych maleje o 53 proc. a umysł jest o 7,5 roku młodszy, niż u źle żywiących się rówieśników!

Zastosuj choćby część zaleceń, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na alzheimera.

1. To trzeba jeść, żeby nie otępieć

  • Codziennie powinno się zjadać jak najwięcej warzyw, szczególnie zielonych, liściastych: sałatę, kapustę, szpinak, brokuły, jarmuż.

  • Przegryzaj lub dodawaj do potraw różne orzechy. Pamiętaj, żeby nie były solone - nadmiar soli zwiększa w mózgu ilość białka tau, typowego dla alzheimera.

  • Między posiłkami jedz owoce, najlepiej jagodowe - przynajmniej dwa razy w tygodniu!

  • Spożywaj produkty zbożowe z pełnego przemiału, np: płatki owsiane, chleb lub makaron razowy, brązowy ryż.

  • Warzywa strączkowe gotuj trzy razy w tygodniu.

  • Także trzy razy w tygodniu na talerzu powinny gościć ryby - spowalniają osłabienie funkcji poznawczych mózgu.

  • Dwa razy na tydzień jedz drób.

  • Do gotowania i smażenia używaj głównie olejów i oliwy.

  • Ze słodyczy bezpieczna jest niestety tylko gorzka czekolada.

2. Jedzenie, które szkodzi na głowę

  • Unikaj serów topionych i wysoko przetworzonych, tanich żółtych, w plastrach, tostowych, do smarowania, a szczególnie produktów seropodobnych.

  • Ogranicz spożycie czerwonego mięsa do 1-2 porcji w tygodniu, najlepiej do chudej wołowiny.

  • Uważaj na przemysłowe wędliny. Zawarte w nich substancje chemiczne: azotyny i nitrozoaminy - szkodzą wątrobie, zwiększając stężenie związków tłuszczowych szkodliwych dla mózgu.

  • Ogranicz wysoko przetworzone węglowodany: białą mąkę, jasne pieczywo, oczyszczony ryż, cukier. Jedzenie ich w dużych ilościach powoduje wyrzut insuliny do krwi, co szkodzi pracy mózgu.

  • Unikaj potraw smażonych, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, margaryn i masła - jedz nie więcej niż łyżkę masła dziennie.

  • Ostrożnie z popcornem z mikrofali! Zawiera diacetyl - związek, który nadaje potrawom maślany posmak. Zdaniem badaczy wpływa on na powstawanie w mózgu groźnych złogów charakterystycznych dla alzheimera.

  • Stroń od mocnych alkoholi. Dozwolony jest kieliszek wina do posiłku. Ostrożnie z piwem, szczególnie przemysłowym: może zawierać szkodliwe azotyny.

Kiedy potrzebny jest lekarz

Należy przeprowadzać regularne, ogólne badania zdrowia. Dzięki nim można wykryć chorobę na wczesnym etapie, a to pozwala opóźnić jej rozwój przez wprowadzenie odpowiedniej diety i terapii.

Ważne, by kontrolować poziom cholesterolu. Jego wysoki poziom po 30. r. ż. niemal trzykrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia alzheimera w podeszłym wieku!

Reklama

Choć naukowcy nie potwierdzają skuteczności wielu suplementów, wolno je stosować, ale za zgodą i pod kontrolą lekarza prowadzącego, gdyż często mogą one wchodzić w konflikt z lekami i osłabiać działanie zaleconej przez niego terapii.

Udowodnioną skuteczność mają witamina B12 i kwas foliowy, które poprawiają pamięć. Ale nie bierz ich bez zalecenia lekarza.

Zobacz również:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy