Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co zamiast mleka?

Poznaj produkty dostarczające wapń, gdy nie możesz pić mleka.

Sardynki 

Reklama

Dobrze spożyć co najmniej dwa razy w tygodniu porcję (ok. 80 g) sardynek w puszce lub szprotek w oleju czy pomidorach. Ważne, aby jeść ryby ze szkieletem i ośćmi, które mają dużo wapnia. Z ryb możesz zrobić pastę do pieczywa. Sardynki lub szproty zmiksuj z cebulą, jajkiem ugotowanym na twardo, kawałkiem czerwonej papryki, przypraw majonezem, solą i pieprzem. 

Zielone liściaste warzywa 

Codziennie rób sobie zieloną sałatkę, której bazą będzie sałata, jarmuż, brokuł lub szpinak. Weź garść zielonych liści, np. miksu sałat, dodaj pokrojonego pomidora albo ogórka, łyżkę jogurtu naturalnego. Przypraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki. 

Jogurt lub kefir 

Świetnie zastępują mleko, gdy nie możesz go pić, np. z powodu nietolerancji laktozy, bo jej nie zawierają. Lepiej wybierz jogurt, ponieważ ma prawie dwa razy więcej wapnia niż kefir. Dziennej porcji wapnia dostarczą 3,5 szklanki jogurtu. Ale gdy czerpiesz wapń także z innych źródeł, wystarczy dziennie spożyć dwie szklanki. 

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: Mleko | kefir | sardynki

Reklama

Reklama