Reklama

Reklama

​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

Masz problem z tarczycą albo brakuje ci żelaza? Zobacz, co może zaburzać wchłanianie potrzebnych ci składników.

O Odstrasza komary to najczęstsze połączenia pokarmów, które warto zastosować lub lepiej unikać w codziennym menu, by nie pogarszać naszych kłopotów ze zdrowiem. Jak to robić tłumaczy Alicja Kalińska, doradca żywieniowy. 

Reklama

1. Gdy masz problem z nerkami lub reumatyzmem 

Uważaj na kwas szczawiowy! Wiąże on jony wapnia i magnezu, tworząc trudno rozpuszczalne szczawiany, które zwiększają ryzyko zachorowania na osteoporozę i przyczyniają się do rozwoju kamicy nerkowej, szczególnie z równoczesnym wysokim spożyciem witaminy C. Kwas szczawiowy spożywany w nadmiarze może też wywoływać ból i zapalenie stawów. 

Źródła kwasu: szczaw, szpinak, rabarbar, botwina, buraki, ciemne piwo, czarna herbata, kawa, kakao, ziemniaki, jagody, orzechy, sezam, sałata, kapusta, kalafior, marchew, soja, figi, agrest i pieprz. Ważne: niekorzystne działanie kwasu można ograniczyć poprzez dodawanie do posiłków produktów bogatych w wapń. 

2. Problemy z tarczycą?

✖ Goitrogeny to związki, które hamują przyswajanie jodu. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do chorób tarczycy. 

✖ Źródła goitrogenów: brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, olej rzepakowy, chrzan, brzoskwinie, gruszki, rzodkiewka, szpinak, truskawki, soja, orzeszki ziemne. 

✖ Źródła jodu: ryby morskie, owoce morza, algi, sól morska. 

✖ Nie łącz: goitrogenów ze źródłami jodu. 

>>> Co robić, by lepiej przyswajać żelazo? Sprawdź na kolejnej stronie <<<

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje