Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co trzeba jeść, by zbić cholesterol

Skuteczne lekarstwa na obniżenie cholesterolu znajdziesz we własnej kuchni. Wystarczy po nie sięgnąć.

Czasem zapomina się o tym, że jest nam niezbędny, m.in. do wytwarzania hormonów, do syntezy witaminy D. Nie może tylko być go za dużo, bo wtedy zatyka naczynia krwionośne, co grozi udarem i zawałem serca. Można temu jednak zapobiec.

Miód i cynamon

Reklama

Na dzień dobry!

Dzień zacznij od wypicia napoju z  miodu i cynamonu - ta dwójka to prawdziwi pogromcy cholesterolu.

Potrzebne będą: 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka cynamonu, szklanka wody.

Wsyp cynamon do gorącej wody, wymieszaj, poczekaj 30 minut. Kiedy woda ostygnie, dodaj miód. Wypijaj tę mieszankę każdego ranka.

Zjedz śniadanie

Ziarna owsa zawierają rodzaj rozpuszczalnego błonnika, zalecanego osobom z wysokim cholesterolem, bo przyspiesza jego wydalanie i utrudnia wchłanianie. Udowodniono, że jedząc przez 40 dni owsiankę, można zbić cholesterol całkowity aż o 15 proc.

Potrzebne będą: 1 szklanka płatków owsianych, 2 szklanki wody  lub mleka, dowolne owoce, 1-2 łyżki syropu klonowego.

Wodę lub mleko zagotuj, dodaj płatki owsiane i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj około 5-10 minut. Następnie dodaj owoce i syrop klonowy.

Warzywa

Czyść się sokiem

Potrzebne będą:  3 marchewki,  2 garści szpinaku, 1/2 szklanki wody, blender.

Pokrój drobno marchewkę, poszarp szpinak, dodaj wodę (możesz dodać jej więcej) i zmiksuj w blenderze. Pij codziennie po każdym posiłku. Dzięki temu oczyścisz naczynia krwionośne z nadmiaru cholesterolu.

Czosnek

Kuruj się nalewką

Nalewka z  czosnku nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale także wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca oraz powstania komórek nowotworowych. 

Potrzebne będą:  12 główek czosnku, 10 kieliszków  spirytusu, drewniane lub porcelanowe  naczynie, słoik. 

Czosnek obierz, rozdrobnij w naczyniu. Wymieszaj ze spirytusem i w zamkniętym szczelnie słoiku pozostaw na 10 dni w lodówce. 

Jedenastego dnia przecedź płyn i wstaw do lodówki jeszcze na dwa dni. Zażywaj przez 12 dni, przed posiłkami, rozpuszczając płyn w szklance mleka.

Czosnkowy zapach z ust zneutralizujesz, żując po zażyciu nalewki natkę pietruszki lub skórkę cytryny.

Oliwa z oliwek

Tylko na surowo!

Dodawaj oliwę do dań. Ale nie używaj jej do smażenia, bo w wysokiej temperaturze traci właściwości lecznicze. Spożywaj ok. 3 łyżki dziennie.

Alkohol

Z umiarem!

Z  wielu przeprowadzonych badań wynika, że picie trunków potrafi podwyższyć stężenie tzw. dobrego cholesterolu we krwi, czyli frakcji HDL.

Jednak nie przesadź. Dopuszczalna ilość alkoholu dla kobiet to 2 kieliszki (o pojemności 100 ml) czerwonego wina dziennie; dla mężczyzn to 3 kieliszki wina.

MARIA KORECKA

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje