Reklama

Co się kryje w kolorach warzyw i owoców?

Ich barwa jest powiązana ze składnikami odżywczymi, a co za tym idzie, z prozdrowotnym wpływem na organizm. Zobacz, za co odpowiadają dane kolory.

Czerwone

Swój kolor zawdzięczają likopenowi, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zwalczających szkodliwe działanie wolnych rodników.   

Najlepszym źródłem likopenu są pomidory, również w formie soku, szczególnie pasteryzowanego. Krótkotrwały proces podgrzewania zwiększa jego przyswajalność nawet trzykrotnie.

Zielone

To chlorofil odpowiada za tę barwę. Ma on m.in. silne działanie przeciwnowotworowe i potrafi wyeliminować część uszkodzeń DNA komórek.  

Zielone warzywa i owoce wyróżnia dodatkowo duża zawartość kwasu foliowego oraz witamin: A, E, K lub C. 

Reklama

Żółto-pomarańczowe

Warzywa i owoce z tej grupy zawierają beta-karoten, który jest przetwarzany przez organizm w witaminę A. Ta pozytywnie wpływa na wzrok oraz zachowanie zdrowej skóry. 

Wspiera również funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza.  

Białe

W cebuli czy czosnku znajdziemy flawonoidy, będące naturalnymi antybiotykami.   

Związki z tej grupy działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a także rozkurczowo. Między innymi dlatego zaleca się ich spożywanie w okresie jesienno-zimowym.   

Flawonoidy mogą także rozszerzać naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie przy jednoczesnym obniżeniu ciśnienia krwi.

Fioletowe

Aronia, bakłażan, czarna porzeczka to źródło antocyjanów, które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejszają odkładanie blaszek miażdżycowych. 

Ponadto stymulują produkcję rodopsyny, substancji umożliwiającej tzw. widzenie zmierzchowe.  

Zobacz także:

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | owoce | kolor
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy