Reklama

Reklama

Co się dzieje, gdy jesz pakowaną żywność?

Epidemia sprawiła, że więcej produktów spożywczych jest sprzedawanych w folii, a i my w obawie przed wirusem chętniej nabywamy szczelnie zapakowaną żywność. Tymczasem tworzywa sztuczne mające kontakt z pokarmem nie są bezpieczne. Szkodliwe związki pochodzące z plastiku kumulują się w organizmie.

Do najgroźniejszych związków należy oczywiście bisfenol A (BPA), oraz jego pochodne. Są to substancje o działaniu estrogennym, a więc zaburzają gospodarkę hormonalną, między innymi podnosząc ryzyko rozwoju raka piersi oraz raka jajnika. 

Reklama

Aby zminimalizować toksyczne działanie plastiku warto regularnie sięgać po produkty zawierające koenzym Q10. 

Liczne badania wykazały, że odwraca on zmiany wyrządzane przez bisfenol. Jego naturalnym źródłem są: ryby, mięso, szpinak, brokuły i oleje. Zawierają go także produkty pełnoziarniste. Można go zażywać również w postaci kapsułek.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: pakowanie jedzenia | posiłki | zdrowie | COVID19

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje