Reklama

Co powinno się jeść, żeby przyspieszyć gojenie się ran

​Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, która uczestniczy w produkcji kolagenu (dzięki niemu skóra jest elastyczna i się regeneruje) oraz uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc rany przed infekcjami. Znajdziesz ją m.in. w kiwi, cytrusach, jabłkach, truskawkach, papryce, aronii. Jedz także produkty mleczne: mleko, kefiry, jogurty, twarogi i jaja - zawarta w nich lizyna przyspiesza gojenie. Dostarczaj witamin z grupy B i kwasów omega-3 - jedz grube kasze, orzechy, pełnoziarniste pieczywo.

Śniadanie 

Twarożek ze szczypiorkiem, pełnoziarniste pieczywo, wędlina drobiowa, sałata, pomidor, zielona herbata lub owsianka z bananem, truskawkami na mleku, biała kawa. 

Drugie śniadanie 

Kanapka łososiem, twarożkiem i ogórkiem, woda z cytryną albo sałatka owocowa z pomarańczy, kiwi i jabłka z orzechami, herbata jagodowa. Obiad Zupa brokułowa zabielana, papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym, kompot albo zupa krem z buraków z mozzarellą, rolady wołowe, ziemniaki z wody i surówka z jabłek i porów, kompot. 

Reklama

Podwieczorek 

Sałatka z ryżu, ogórka kiszonego, kukurydzy, awokado i tuńczyka, woda z cytryną albo placek marchewkowy z serkiem, herbata. 

Kolacja 

Zapiekanka ziemniaczana z papryką, cukinią, porami i masą jajeczną, herbata zielona albo golonka długo gotowana z kością, 2 kromki chleba razowego, musztarda, woda.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy