Reklama

Reklama

Co należy jeść, gdy ma się cukrzycę

​Podstawą są potrawy chude, łagodne w smaku, np. tylko gotowane, duszone lub pieczone. W jadłospisie nie może zabraknąć warzyw oraz przetworów zbożowych, najlepiej razowych lub pełnoziarnistych.

Ważne są ryby i chude mięsa, jak drób czy cielęcina. Postaw na odtłuszczony nabiał, najlepiej twarogi, kefiry i jogurty naturalne. Owoce wybieraj jak najmniej słodkie. Pij minimum dwa litry wody.

Reklama

Śniadanie 

Kanapki z razowego chleba żytniego z polędwicą np. sopocką, sałatą oraz pomidorem, pomarańcza, zielona herbata. 

Drugie śniadanie 

Jogurt z płatkami owsianymi, orzechami laskowymi i brzoskwinią, sok z pomarańczy. 

Obiad 

Zupa koperkowa, dorsz pieczony z ziołami, brązowy ryż, gotowane brokuły z jogurtem naturalnym, czerwona herbata. Albo krem z pomidorów, chuda cielęcina duszona z selerem naciowym, pieczarkami i pomidorami, ziemniaki z wody, sok z aronii. 

Podwieczorek 

Serek wiejski z pestkami słonecznika, startym jabłkiem i cynamonem, woda mineralna. 

Kolacja 

Leczo z kurczaka, papryki, cukinii, bakłażana, pieczarek, pomidorów, pieczywo razowe, herbata owocowa.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje