Reklama

Reklama

Co możesz zrobić dla wątroby latem?

Lody i gofry w ciągu dnia, a wieczorem grill i piwo. Urlopowe menu nie służy naszej wątrobie.

Wątroba jest znana ze zdolności regeneracyjnych, ale popełniane latami błędy żywieniowe mogą prowadzić do jej uszkodzenia. Byłoby prościej, gdyby za każdym razem, gdy dzieje się coś niepokojącego, organizm nas  o tym informował. Niestety, chora wątroba często nie daje charakterystycznych objawów. Permanentne zmęczenie czy osłabienie często zrzucamy na karb przepracowania. A to może być wątroba! Gdy odczuwasz gniecenie, wzdęcia czy ucisk (oprócz uczucia przemęczenia) są to sygnały świadczące o problemach tego narządu. 

Dieta dla wątroby

Reklama

Aby strawić tłuszcz, organ ten musi się napracować, wydzielając  żółć. Największego wysiłku wymaga rozłożenie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, jak te  w kotlecie schabowym czy grillowanym mięsie. Lepiej więc jadać takie potrawy jak najrzadziej.

Wątrobie nie służy też połączenie tłuszczu i cukru, które są właśnie w gotowych słodkościach. Gdy dodamy do tego jeszcze alkohol, wątroba nie daje rady. Dobra dieta dla tego narządu powinna mieć niewiele tłuszczu i jak najmniej cukru. Służą jej niewielkie porcje, jasne pieczywo (grzanki), drobne makarony i kasze, chudy twaróg, naturalny jogurt, kefir, jajka na miękko, chude mięso drobiowe, potrawy duszone lub gotowane na parze, banany, brzoskwinie, pieczone jabłka. Dobrze jest jeść świeżą sałatę, którą warto posypać mielonym ostropestem.

Trzeba też pić dużo płynów i, po konsultacji z lekarzem, brać leki regenerujące wątrobę.

Uważaj, jak chudniesz

Drastyczne diety powodują, że żółć w pęcherzyku żółciowym zagęszcza się i powstają kamienie. Ponadto diety, na których bardzo szybko się chudnie, nie służą wątrobie, mogą być dla niej  nawet niebezpieczne. Zrzucanie 2-4 kg miesięcznie to idealne tempo chudnięcia.

Fosfolipidy na ratunek

Zarówno w przypadku dolegliwości związanych z przejedzeniem, jak i w przypadku innych problemów z wątrobą, warto sięgnąć po preparat z fosfolipidami, które zawierają co najmniej 72 proc. fosfatydylocholiny. Ta substancja aktywna wnika w komórki wątroby i wspiera ich regenerację.

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje