Reklama

Co jeść, żeby pamięć nas nie zawodziła?

​Spożywaj dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - są w olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia, tłustych morskich rybach, orzechach, migdałach, awokado. Witaminy z grupy B, magnez, cynk i L-tryptofan, które wpływają na zdolność zapamiętywania informacji, znajdziesz w produktach pełnoziarnistych, warzywach, pestkach, jajach, chudym mięsie.

Pij codziennie zieloną herbatę  i napar z szałwii. Unikaj nadmiaru cukru i tłuszczów zwierzęcych.

Śniadanie

Dwie kanapki z razowca z indykiem i awokado, kakao albo owsianka na mleku z borówkami i porzeczką, czarna kawa. 

Drugie śniadanie 

Sałatka z brązowego ryżu, tuńczyka, ciecierzycy i pora, woda z cytryną albo garść orzechów i migdałów, czekolada pitna. 

Obiad 

Zupa krem z pomidorów, sznycel z kurczaka, ziemniaki, papryka z oliwą, herbata z szałwii albo rosół, klopsy w sosie koperkowym, pęczak, mizeria, kompot z owoców jagodowych.

Podwieczorek 

Jaglanka z truskawkami, herbata lub 5 biszkoptów i 5 kostek ciemnej czekolady, woda. Kolacja Łosoś pieczony z grzybami leśnymi, herbata albo zapiekanka z ziemniaków, kurczaka, cebuli, cukinii i brokułów, sok jabłkowy.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy