Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co jeść po usunięciu woreczka żółciowego?

Jedz 4-6 mniejszych posiłków dziennie z jak najmniejszą ilością tłuszczu zwierzęcego i cukru.

Nie smaż, gotuj!

Konieczne jest całkowite zrezygnowanie ze smażenia. Tłuszcz jest ciężkostrawny. U osób po usunięciu woreczka żółciowego ilość żółci spływająca bezpośrednio z przewodów żółciowych do dwunastnicy może nie wystarczać do strawienia tłustego posiłku.

Reklama

Dlatego jedz potrawy gotowane w wodzie lub na parze. Po dwóch miesiącach po operacji - włącz także potrawy pieczone w folii (np. schab, cielęcinę, dorsza). Smażone dania mogą stać się przyczyną biegunek i wzdęć.

Wybieraj chudy nabiał, chude mięso ryby

Jeśli mleko, to tylko 0,52 proc. tłuszczu. Jedz też jedynie chude sery oraz jogurty 0 proc. tłuszczu.

Z mięs wybieraj białe i chude czerwone. Może to być np. pierś indyka i udka kurczaka bez skóry, cielęcina, wołowina, polędwiczki wieprzowe, schab.

Dwa razy w tygodniu zjedz rybę. Jedna porcja to 150 g. Wybieraj dorsza lub solę - są najchudsze.

Jedz oleje roślinne

Też jednak z nimi nie przesadzaj. Do sałatek i surówek dodawaj nie więcej niż łyżkę dziennie. Wybieraj olej rzepakowy, oliwę z oliwek lub olej lniany.

Jedz więcej otrąb

Zacznij od łyżki dziennie. Bardzo ważne jest spożywanie dużych ilości błonnika. Bogatym jego źródłem są otręby - owsiane i pszenne. Zaleca się zaczynać od jednej łyżki na dzień i zwiększać porcje co kilka dni o jedną łyżkę, dochodząc do 4-6 łyżek dziennie.

Zmniejsza to powstawanie złogów w drogach żółciowych. Uwaga! Jedząc większe ilości błonnika, pij więcej wody (ok. 2-3 l). To ważne, aby nie dochodziło do przewlekłych zaparć.

Przykładowy dzienny jadłospis

Śniadanie. Ryż na mleku 0,5 proc. tłuszczu z łyżką otrąb, grahamka, cienko posmarowana masłem lub margaryną z dżemem niskosłodzonym i herbatka owocowa gorzka lub z niewielką ilością cukru.

Zobacz również:

Drugie śniadanie. Ciasto biszkoptowe (przygotowane bez dodatku żółtka jajka) i jedna brzoskwinia obrana ze skórki. Herbata z cytryną.

Obiad. Pierwsze danie: zupa jarzynowa, drugie danie: pulpety z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki z wody z odrobiną masła, cukinia duszona bez tłuszczu. Szklanka soku pomidorowego.

Podwieczorek. Jabłko pieczone z odrobiną miodu, cynamonem i rodzynkami lub koktajl z jogurtu 0 proc. tłuszczu z dodatkiem malin lub jagód.

Kolacja. Pierogi leniwe z chudego sera.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje