Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co jeść i pić przy obrzękach

Gromadzenie wody w organizmie pojawia się czasem rano (opuchlizna oczu), czasem wieczorem (opuchnięte nogi). Obrzęki mogą mieć związek z cyklem miesiączkowym (progesteron odpowiada za gromadzenie wody, zwiększenie masy ciała i wahania nastroju). Obrzęki bywają sygnałem zwiastującym kłopoty zdrowotne, np. choroby nerek, serca, niedoczynność tarczycy, zakrzepicę.

Niekiedy fundujemy je sobie sami, pijąc za mało wody, wtedy organizm gromadzi wodę na zapas, by uniknąć odwodnienia. Obrzęki mogą się pojawić także u osób odchudzających się rygorystycznymi, niskokalorycznymi dietami, w których brakuje białka. Bywają też skutkiem diety bogatej w sól (fastfood) lub cukier (słodycze). Produkty zawierające dużo cukrów prostych podnoszą poziom insuliny i ograniczają zdolność do pozbywania się sodu. A gdy jest go za dużo, powoduje gromadzenie wody. Warto wzbogacić menu w produkty moczopędne, zapobiegające obrzękom, a nawet skutecznie je likwidujące. Są to owoce, warzywa, a także zioła i niektóre przyprawy.

Napoje

Reklama

Nie ma lepszego sposobu na pozbycie się nadmiaru wody, jak... zwiększenie ilości wypijanych w ciągu dnia płynów, pod warunkiem, że nie ma ku temu przeciwskazań (np. choroby serca, nerek). 

Kiedy pijesz za mało, organizm zaczyna magazynować wodę w tkankach. Brak płynów zaburza też sprawne funkcjonowanie nerek i sprawia, że nie mogą one pozbyć się nadmiaru toksyn i sodu z organizmu. 

Zacznij więc pić więcej, pamiętając, by pić powoli, małymi łykami, a nie pól litra wody na raz. Może to być woda mineralna z sokiem z cytryny i natką pietruszki lub herbatki ziołowe. Najlepiej działają: herbatka z pokrzywy, mniszka lekarskiego i skrzypu, także z bzu, kopru włoskiego i brzozy, fiołka trójbarwnego i rozmarynu. To naturalne diuretyki, czyli rośliny o działaniu moczopędnym i odwadniającym.

Dwie szklanki naparu z suszonych lub świeżych ziół dziennie sprawią, że twoje nogi pozostaną lekkie przez cały czas. Osoby przewlekle chore, które systematycznie zażywają leki, powinny skonsultować to z lekarzem, bo napary ziołowe nie są obojętne dla organizmu, mogą osłabiać bądź nasilać działanie leków. 

Napar z pokrzywy przygotujesz z czubatej łyżki świeżych lub suszonych liści. Zalej je szklanką wrzątku, zaparzaj 5-10 min pod przykryciem. Przecedź, nie dosładzaj, możesz dodać sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Zaleca się wypijanie szklanki takiego naparu dziennie.

>>> Przepis na napar z imbiru zmniejszający opuchliznę znajdziesz na następnej stronie <<<

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje