Reklama

Co jeść, gdy doskwiera osteoporoza

​Trzeba dostarczać organizmowi dużo wapnia, który jest budulcem kości, oraz witaminę D, bo ułatwia jego przyswajanie. Najlepszymi źródłami wapnia są sery żółte (już 4 plasterki pokrywają dzienne zapotrzebowanie), jogurty, mleko, ziarna, migdały, siemię lniane, orzechy arachidowe i brazylijskie, morele, brokuły, szprotki oraz sardynki. W witaminę D i potrzebne kościom kwasy omega-3 obfitują tłuste morskie ryby, żółtka jaj oraz wątróbka.

Śniadanie 

Sałatka z pomidorów, oliwek, sera feta, cebuli i sałaty, 2 kromki razowca i kakao albo 2 połówki grahamki z żółtym serem, papryką, kawa z mlekiem. 

Drugie śniadanie 

Kanapki z pastą jajeczną, szczypiorkiem, woda albo sałatka owocowa, herbata czarna. Obiad Zupa kapuściana, ziemniaki, dorsz zapiekany z żółtym serem, groszek zielony, kompot albo krem z marchwi, gulasz z papryką i kasza, woda z cytryną. 

Podwieczorek 

Ciastko owsiane z bakaliami, kakao lub sałatka z melonem, zieleniną, pomidorem i orzechami włoskimi, woda mineralna. 

Reklama

Kolacja 

Pasta z makreli, sera białego i natki, grahamka, herbata zielona albo tarta ze szpinakiem, sok pomarańczowy.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy