Reklama

Reklama

Co jeść, gdy cierpisz na niedobór żelaza

Najważniejsze źródła tego pierwiastka to mięso, wędliny, ryby, przetwory zbożowe, owoce i warzywa - w tym ziemniaki.

Szczególnie dużo żelaza zawiera wątroba wieprzowa, cielęca, drobiowa oraz kaszanka. Niemało go też w kaszach - szczególnie gryczanej i jaglanej, a także w żółtkach jaj, fasoli suchej, soczewicy czerwonej, kakao, orzechach, maku, soi, pestkach dyni i słonecznika.

Reklama

Śniadanie

Musli z rodzynkami i jogurtem naturalnym, kanapka z chleba chrupkiego, pasty z jaj, szczypiorku, papryki konserwowej, kakao w proszku z chudym mlekiem. Drugie śniadanie Grahamka z polędwicą sopocką, natką pietruszki, sałatą i korniszonem, herbata z dzikiej róży.

Obiad

Zupa z czerwonej soczewicy, kotlet drobiowy w jęczmiennych płatkach, pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów z cebulą, sok wiśniowy. Albo krem z zielonego groszku z ziarnami słonecznika, risotto z ryżu brązowego z indykiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot z truskawek.

Podwieczorek

Rolada drożdżowa z masą makową, herbata z pokrzywy. Kolacja Boeuf Stroganow, pieczywo żytnie ze słonecznikiem, surówka z cykorii, sok z czarnej porzeczki.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje