Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co jeść, by wspomóc pracę chorej wątroby

Lubi lekkostrawne jedzenie i gotowane potrawy. Wszystko świeże i mało przetworzone. Nie służą jej tłuszcze zwierzęce i alkohol.

Żaden inny narząd w naszym ciele nie potrafi się tak szybko regenerować, jak wątroba. Aby jej w tym pomóc, potrzebna  jest odpowiednia dieta. 

Bądź dla niej dobra

Reklama

Jedz mniej, a częściej - ok. 5-6 posiłków dziennie, co 3 godziny, najlepiej o podobnych porach każdego dnia. Powoli przeżuwaj każdy kęs. 

Zamień smażone na gotowane. Wątroba źle znosi ciężkostrawne jedzenie. Dobrze jest jeść wszystko gotowane (i nie podgrzewane).  Możesz też  np. warzywa, owoce  czy ryby zapiekać w folii lub dusić.  

Usuń z jadłospisu produkty wzdymające (fasola, groch, soczewica) oraz ostre przyprawy (papryka chili, pieprz, ocet, curry, czosnek). Nie przesadzaj także z solą. Walory smakowe potraw podniosą, a nie obciążą wątroby, takie przyprawy, jak: bazylia, koper czy majeranek.

Nie unikaj węglowodanów.  W przypadku chorej wątroby zalecane jest pieczywo jasne, bułki i chleb graham, drobne kasze (np. manna i kuskuks) i makarony, biały ryż, sucharki i biszkopty.

Natomiast  pieczywo razowe, grube kasze  (np. pęczak i gryczana), pieczywo francuskie oraz płatki owsiane jej nie służą. 

Sięgaj po warzywa i owoce - najlepiej gotowane, przetarte lub drobno posiekane, obrane ze skórek. Jedz je kilka razy dziennie. Dla wątroby ważny jest zwłaszcza beta-karoten z żółto-pomarańczowych (np. marchewka) i ciemnozielonych warzyw (np. natka pietruszki). Unikaj kapusty. 

Wybieraj zdrowe tłuszcze - oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy lniany. Zapomnij o słoninie, smalcu i twardych margarynach.      Postaw na chudy nabiał.

Ogranicz słodycze, zwłaszcza przemysłowe wyroby cukiernicze. Cukier czerp z naturalnego miodu.    

Sylimaryna z ostropestu

Substancja ta zwiększa zdolności regeneracyjne wątroby, wspomaga tworzenie się żółci, działa przeciwzapalnie i odtruwająco. Pamiętaj jednak, że najwięcej jej aktywnych składników znajdziesz w lekach, a nie suplementach.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje