Reklama

Co jeść, by odbudować złamane kości?

Menu powinno zawierać wapń, którego dostarczają sery, mleko, siemię lniane, orzechy arachidowe, brokuły, morele i rośliny strączkowe.


Potrzebna jest też witamina D.  Znajdziesz ją w rybach morskich (np. makreli, łososiu, sardynkach, szprotkach), migdałach, siemieniu lnianym, wątróbce wieprzowej i wołowej, żółtkach jaj.

Nie może zabraknąć magnezu i fosforu - występują w mięsie, produktach mlecznych, zbożach, orzechach, jajkach oraz świeżych owocach i warzywach.

Śniadanie

Pasta z twarożku, wędzonej makreli i natki pietruszki, ogórek, kromka chleba razowego, biała kawa zbożowa.

Drugie śniadanie

Tarta orzechowa, herbata owocowa albo dwa herbatniki owsiane z jogurtem i suszonymi morelami, herbata miętowa.

Reklama

Obiad

Zupa jarzynowa z jogurtem, klops z mięsa indyczego z jajkiem, kasza jęczmienna i duszona marchewka, kompot lub zupa krem z dyni, wątróbka wieprzowa z cebulką, ziemniaki z wody, buraczki zasmażane, woda.

Podwieczorek

Koktajl z kefiru oraz owoców leśnych, herbata zielona. Kolacja Zapiekanka ziemniaczana z łososiem, jajkami i koperkiem, herbata miętowa albo risotto z dynią i szałwią, woda.

Zobacz również:


Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy