Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co jeść, aby zapobiegać częstym bólom głowy?

​Powinnaś wykluczyć z diety czekoladę, owoce cytrusowe, orzechy, dojrzałe sery podpuszczkowe i pleśniowe, ponieważ zawierają tyrozynę - silny alergen mogący prowokować bóle głowy. Przyczyniają się do nich także azotany, obecne w wędlinach, koncentratach, daniach błyskawicznych, dlatego ich również unikaj. Jeśli cierpisz na silne migreny, ogranicz spożycie mleka krowiego i jego przetworów - zastępuj je mlekami roślinnymi. Jedz produkty lekkie, świeże i jak najmniej przetworzone.

Śniadanie

Reklama

Kuskus z awokado, natką, pomidorem, oliwą, woda z cytryną albo racuchy z mlekiem migdałowym, jabłkami i cynamonem, herbata. Drugie śniadanie Kromka razowca z łososiem wędzonym, jajkiem, szczypiorkiem, herbata albo omlet z dwóch jaj z natką, ogórek, herbata. 

Obiad 

Zupa wiosenna, gulasz z kurczaka, papryki i brokułów, kasza jaglana, ogórek kiszony, kompot albo zupa marchewkowa z gałką muszkatołową, klopsy z indyka, ziemniaki, marchew duszona, kompot. 

Podwieczorek 

Garść rodzynek, jabłko, 5 biszkoptów albo surówka z selera, marchewki, rodzynek, herbata zielona.

Kolacja 

Bagietka z sosem z pomidorów, kaparów, bazylii i rozmarynu z oliwą, woda z cytryną albo ryż z jabłkiem, mlekiem owsianym i cynamonem, herbata owocowa. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje