Reklama

Reklama

Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu

Postaw na zdrowe tłuszcze roślinne, ryby morskie, a także orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce, np. pietruszkę, paprykę, brukselkę, marchew, szpinak, awokado, czarne porzeczki, aronię, truskawki, śliwki.

Wybieraj produkty bogate w błonnik, jak ciemne pieczywo, płatki owsiane, otręby, kasze, ryż, fasolę, groch. Doprawiaj dania czosnkiem i imbirem. Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu

Śniadanie

Reklama

Owsianka na chudym mleku z jagodami, bułka razowa, polędwica sopocka, pomidor, ogórek, zielona herbata. Drugie śniadanie Sałata z jajkiem, tuńczykiem, pomidorami i zielonym groszkiem, sok wiśniowy.

Obiad

Zupa z soczewicy, łosoś pieczony z czosnkiem, ryż brązowy, szpinak, sok z żurawiny. Albo barszcz czerwony niezabielany, makaron razowy, grillowana pierś z kurczaka z szaszłykami z cukinii, papryki, cebuli i pieczarek, herbata z dzikiej róży.

Podwieczorek

Kasza jaglana z bananem, suszonymi morelami i jogurtem naturalnym, sok marchwiowy.

Kolacja

Grzanki razowe z pastą z wątróbek drobiowych z szałwią, sałatka z pomidora i czerwonej cebuli, sok porzeczkowy.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje