Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciężko na żołądku. To nie musi być niestrawność!

Objaw ten może też świadczyć o zaparciach lub kamieniach żółciowych. Rozwiązanie zależy od rodzaju dolegliwości.

Czujesz pełność w żołądku, a nawet przepełnienie. Niekiedy może być to też uczucie rozpierania w nadbrzuszu. Sprawdź, co może wywoływać te dolegliwości.
 

Niestrawność

Reklama

To najczęstsza przyczyna ciężaru w żołądku. Niestrawności towarzyszy też ból w nadbrzuszu, zgaga, nudności, niekiedy też wzdęcia i odbijanie. Objawy zwykle pojawiają się po zbyt obfitym i ciężkostrawnym posiłku.

Nasza rada: Po jedzeniu wypij napój imbirowo-goździkowy. Dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru obierz i pokrój na cienkie plastry. Wrzuć do szklanki i dodaj 5-6 goździków. Zalej gorącą wodą. Poczekaj, aż napój przestygnie i wypij go.

Możesz też żuć nasiona kminku. Ich olejki eteryczne powinny złagodzić dolegliwości. Staraj się też obserwować, po jakich potrawach najbardziej dokucza ci niestrawność (częstą przyczyną jest np. kawa z mlekiem) i modyfikuj jadłospis.

Zaparcia

Jeśli chodzisz do toalety rzadziej niż dwa razy w tygodniu, wypróżniasz się z trudem albo masz uczucie niepełnego wypróżnienia, masz zaparcia. Często są one skutkiem diety ubogiej w błonnik i wodę oraz siedzącego trybu życia.

Nasza rada. Wieczorem, zanim pójdziesz spać, przygotuj napój z suszonych owoców. 6-8 śliwek lub fig przelej wrzątkiem i zalej szklanką ciepłej, przegotowanej wody. Zostaw na noc. Rano na czczo wypij napój, a owoce zjedz. Każdego dnia na podwieczorek zjadaj jabłko razem ze skórką. W ciągu dnia wyjdź na długi spacer lub poćwicz w domu - to pobudza jelita do pracy.

Kamica żółciowa

Gdy zaczynają tworzyć się kamienie, możesz czuć ciężar lub gniecenie w nadbrzuszu, w prawym podżebrzu. Dolegliwości dają o sobie znać zwłaszcza po tłustym posiłku. Może im też towarzyszyć gorzkie odbijanie.

Nasza rada. Ogranicz jedzenie tłustych mięs, pasztetów, tłustych żółtych serów, pleśniowych, topionych. Do każdego posiłku dodawaj warzywa. Dwa razy dziennie jedz owoce, najkorzystniej pestkowe, np. śliwki, morele, brzoskwinie, kiwi. 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje