Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Choroba trzustki: Jak przygotować delikatne i zdrowe posiłki

Problemy z trzustką wymagają stosowania rozważnej diety. Dzięki temu jej stan się nie pogorszy, a dolegliwości zostaną zredukowane. Przykłady lekkostrawnych i jednocześnie urozmaiconych potraw prezentuje Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

Trzustka stanowi niezwykle istoty narząd w organizmie człowieka. Zaburzenia w jej działaniu wiążę się między innymi z gorszym trawieniem składników pokarmowych. W takiej sytuacji należy zwrócić szczególną uwagę na to, co jemy, albowiem w przeciwnym razie choroba się zaostrzy, co może doprowadzić do leczenia szpitalnego. Istnieje wiele przyczyn jej wystąpienia m.in. nadmierne spożycie alkoholu i tłuszczu, palenie tytoniu, niektóre choroby np. kamica żółciowa, cukrzyca, zakażenia wirusowe i bakteryjne, a także zaburzenia autoimmunologiczne.

Reklama

Najważniejszą zasadą diety jest ograniczenie spożycia tłuszczu. Należy wyeliminować tłuszcze każdego rodzaju, zarówno roślinne (oleje), jak i zwierzęce (smalec, masło). Konieczne jest również zrezygnowanie z wysokotłuszczowych produktów takich jak bekon, boczek, słonina, tłuste mięsa, przetwory mięsne, tłuste sosy oraz wysokotłuszczowe desery. Osoba z chorobą trzustki powinna spożywać niewielkie posiłki co trzy godziny. Niewskazane jest picie mocnej kawy, herbaty, napojów gazowanych oraz używanie ostrych przypraw. Nie wolno pić alkoholu i palić. Potrawy najlepiej jest gotować, dusić, piec w zamkniętym naczyniu bez obsmażania.  

Zaprezentowane przepisy pozwolą na przygotowanie smacznych i zdrowych dań. Propozycja na śniadanie doskonale nadaje się dla osób z ustabilizowaną chorobą trzustki. Wszystkie składniki są lekkostrawne, podobnie jak sposób przygotowania dania. Unikamy w nim nadmiaru tłuszczu, którego nieznacznym, jedynym źródłem jest półtłuste mleko, stanowiące źródło wartościowego, bardzo potrzebnego w chorobie białka. Poza tym składnikiem zwiększamy ilość cukru, w tym przypadku występuje on w postaci lekkostrawnych owoców i miodu.

Zupa jest idealnym pomysłem na lunch. Ważne jest, aby zastosować lekki bulion warzywny, użyć ławo przyswajalnych warzyw i delikatnych przypraw, a jako zabielacza - jogurtu lub mleka. Tak przygotowany posiłek, składający się z różnorodnych świeżych i sezonowych (lub poza sezonem - mrożonych) warzyw, jest sycący, nie podrażnia trzustki i dostarcza wiele cennych witamin i minerałów.

Mięso w formie lekkostrawnej najczęściej kojarzy się z kawałkiem wyjętym z wody lub rosołu. Należy zrezygnować z jego smażenia, dodawania tłustych sosów i ostrych przypraw, jednak w zamian można doprawić je przyprawami ziołowymi oraz połączyć z owocami. Przykładem właśnie takiego dania są roladki z brzoskwinią, co również świadczy o tym, że dieta nie musi być nudna.

Przepis na śniadanie

Kasza jaglana z jabłkiem, miodem i cynamonem (1 porcja)

Czas przygotowania:15-20 min | Poziom trudności: łatwe

Białko: 17g  | Tłuszcze: 6,2g  | Węglowodany: 109,8g  | Kaloryczność: 547kcal

GDA*- Białko: 34% | Tłuszcze: 9% | Węglowodany: 41% | Kaloryczność: 27%

Składniki

- 4 łyżki kaszy jaglanej przed ugotowaniem,

- 3/4 szklanki mleka 1,5-2%,

- małe jabłko bez skóry,

- łyżeczka miodu,

- cynamon.

Kaszę gotować na mleku, do rozgotowania. Pod koniec gotowania dodać jabłko pokrojone w kostkę. Doprawić miodem i cynamonem.

Przepis na lunch

Zupa koperkowa (1 porcja)

Czas przygotowania: 25-30 min | Poziom trudności: łatwe

Białko: 11,6g | Tłuszcze: 1,8g | Węglowodany: 62,0g | Kaloryczność: 252kcal 

GDA*- Białko: 23% | Tłuszcze: 3% | Węglowodany: 23% | Kaloryczność: 13%

Składniki

- 1,5-2 szklanki wody,

- 2 marchewki,

- pietruszka z natką,

- kawałek selera z natką,

- kawałek pora,

- 2-3 małe ziemniaki,

- garść młodej fasolki szparagowej dobrze obranej z włókien,

- 1/2-1 pęczek koperku,

- liść laurowy,

- ziele angielskie,

- sól, pieprz ziołowy,

- jogurt lub mleko.

Warzywa gotować w wodzie do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek. Zupę zabielić i doprawić.

Przepis na obiad

Roladki z kurczaka, z nadzieniem ziołowym i brzoskwinią (1 porcja)

Czas przygotowania: 25 min | Poziom trudności: średnio trudne

Białko: 44,0g | Tłuszcze: 7,8g | Węglowodany: 8,1g | Kaloryczność: 274kcal

GDA*- Białko: 88% | Tłuszcze: 11,1g | Węglowodany: 3% | Kaloryczność: 14%

Składniki

- pierś z kurczaka lub indyka bez skóry,

- nadzienie: kawałek świeżej brzoskwini obranej ze skóry, łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego,

- zioła: natka pietruszki, oregano, sól i pieprz ziołowy.

Pierś lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, popieprzyć, posmarować ziołami wymieszanymi z oliwą, położyć kawałek brzoskwini i zwinąć roladkę. Spiąć wykałaczkami i piec w zamkniętym naczyniu do pieczenia lub dusić w niewielkiej ilości bulionu warzywnego. Podawać z białym ryżem.

Uwaga! Załączone przepisy są przykładami trzech głównych dań i nie są jednodniowym, pełnym jadłospisem - można je stosować razem lub osobno.

* % wskazanego dziennego spożycia (GDA), określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

Przepisy przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę SetPoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.


 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje