Przejdź na stronę główną Interia.pl

Choroba refluksowa. Co jeść, a czego się wystrzegać?

Choroba refluksowa sprawia, że nie można jeść wszystkiego, na co przyjdzie ochota. W przeciwnym razie można doprowadzić do jej zaostrzenia. Propozycje bezpiecznych i jednocześnie smacznych potraw przygotowała Alicja Kalińska, dietetyk z poradni SetPoint.

Jeżeli uskarżamy się na takie dolegliwości, jak zgaga, ból i pieczenie w nadbrzuszu, bolesne połykanie, nudności i wymioty, to prawdopodobnie mamy do czynienia z objawami choroby refluksowej. Nasilają się one zwłaszcza 0,5-2 godziny po posiłku oraz w pozycji leżącej lub schylonej.

Reklama

W chorobie stosuje się dietę łatwostrawną, w której eliminuje się produkty i potrawy pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. Należą do nich mocne, esencjonalne wywary, rosoły i sosy warzywne oraz grzybowe, galarety, woda gazowana, kwaśne napoje, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, napoje alkoholowe, kawa naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, wędzone, ostre przyprawy i pikantne potrawy, duża ilość soli, ocet i przyprawy z jego dodatkiem (np. musztarda), produkty smażone.

Osoba, która cierpi na problemy z refluksem powinna spożywać potrawy o rozdrobnionej konsystencji, temperaturze pokojowej oraz różnorodnym składzie, aby dostarczyć pełen wachlarz witamin i minerałów. Dlatego doskonałym wyborem będzie sezonowy, orzeźwiający i sycący koktajl. Dodatek siemienia lnianego działa neutralizująco na soki trawienne. Tego typu śniadanie przełamuje stereotyp, że potrawy w diecie lekkostrawnej są monotonne.

Na lunch odpowiednia będzie odmiana tradycyjnej i ulubionej sałatki jarzynowej, czyli sezonowa sałatka jarzynowa ze szparagami i szynką. Lekkostrawne, różnorodne składniki doprawione delikatnym sosem jogurtowo-koperkowym tworzą smaczną i łagodną potrawę dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Wysoka wartość odżywcza składników zostanie zachowana dzięki gotowaniu ich na parze, zamiast tradycyjnie w wodzie.

Zwolennicy słono-słodkich połączeń smaków będą usatysfakcjonowani przepisem na obiad, nawet jeżeli cierpią na chorobę refluksową w łagodniejszej postaci. Potrawa składa się z chudego mięsa oraz warzyw i owoców, które są dobrze tolerowane przez większość chorych. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na porcje. Tak smaczne danie łatwo zjeść w nadmiarze, ale w tym przypadku jest to niewskazane.

Przepis na śniadanie

Koktajl bananowo-truskawkowy (1 porcja)

Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: łatwe

Białko: 13,7 g | Tłuszcze: 7,9 g | Węglowodany: 69,4 g | Kaloryczność: 391 kcal

GDA*- Białko: 27% | Tłuszcze: 11% | Węglowodany: 26% | Kaloryczność: 20%

Składniki:

- jogurt naturalny (250 ml) w temperaturze pokojowej,

- garść dojrzałych truskawek (80 g),

- dojrzały banan (120 g),

- łyżka miodu (25 g),

- łyżeczka siemienia lnianego (5 g).

Jogurt wyjąć z lodówki na około 20 minut przed przygotowaniem koktajlu. Zmiksować owoce z jogurtem. Dodać siemię lniane i doprawić miodem.

Przepis na lunch

Tradycyjna sałatka jarzynowa ze szparagami i szynką (2 porcje**)

Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: łatwe

Białko: 11,0 g | Tłuszcze: 9,5 g | Węglowodany: 18,9 g | Kaloryczność: 188 kcal

GDA*- Białko: 21% | Tłuszcze: 14% | Węglowodany: 7% | Kaloryczność: 10%

(** wartości odżywcze dotyczą jednej porcji)

Składniki:

- ugotowane na parze warzywa: marchewka (45 g), pietruszka (40 g), kawałek selera (60 g), kilka zielonych szparagów (150 g) oraz małe jabłko (75 g) bez skórki,

- 4 plastry wędliny drobiowej (48 g),

- jogurt (100 g),

- sól, pieprz,

- koperek (10 g).

Warzywa i wędlinę pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać składniki i doprawić sosem z jogurtu i przypraw.

Przepis na obiad:

Czas przygotowania: 25  minut | Poziom trudności: łatwe

Białko: 29,9 g | Tłuszcze: 16,5 g | Węglowodany: 32,4 g | Kaloryczność: 367 kcal

GDA*- Białko: 60% | Tłuszcze: 24% | Węglowodany: 12% | Kaloryczność: 18%

Udziec z indyka z sosem buraczano-malinowym (1 porcja)

Składniki:

- kawałek udźca z indyka (180 g),

- 1/2 szklanki soku buraczanego (120 g),

- szklanka malin (120 g),

- sól, pieprz,

- cukier brązowy lub ksylitol (6 g).

W rondelku gotować sok z buraków z malinami aż zgęstnieje, doprawić do smaku. Udziec doprawić solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i upiec w zamkniętym naczyniu do zarumienienia. Podawać polane sosem buraczano-malinowym.

Uwaga! Załączone przepisy są przykładami trzech głównych dań i nie są jednodniowym, pełnym jadłospisem - można je stosować razem lub osobno.


* % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

Przepisy przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę SetPoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.

 


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje