Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Chore zatoki. Naturalne sposoby wspomogą terapię

Wykorzystaj naturalne antybiotyki – cebulę, czosnek. Udrożnij nos ostrymi przyprawami i jedz bogate w witaminy oraz mikroelementy produkty – kapustę, kaszę, miód.

Oczyszczaj zatoki

Pomogą ci w tym inhalacje. Wlej do miski litr wrzącej wody i dodaj łyżkę soli morskiej lub kamiennej, wymieszaj. Pochyl głowę nad parą, przykryj ręcznikiem i oddychaj głęboko przez nos. Powtarzaj inhalacje 2-3 razy dziennie.

Reklama

Wsyp 4-5 łyżek soli do bawełnianego lub lnianego woreczka, zawiąż i podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku do temperatury ok. 40oC. Przyłóż woreczek do czoła i nasady nosa. Trzymaj tak ok. 15 minut.

Kup w aptece specjalny zestaw do płukania nosa i zatok  (ok. 17 zł). Stosuj 1-2 razy dziennie.

Ugotuj rosół

Cysteina zawarta w mięsie kurczaka rozrzedza śluz i ułatwia oczyszczanie zatok. Kup kurczaka z chowu ekologicznego. Zalej go zimną wodą. Dodaj włoszczyznę oraz 3-4 ząbki czosnku, cebulę przypaloną na suchej patelni i kawałek imbiru. Posól i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 1,5 godziny. Wyjmij mięso i część warzyw. Resztę zmiksuj i pij gorący wywar kilka razy dziennie. Możesz dodać szczyptę chili, kurkumy lub pieprzu cayenne.

Tego nie może zabraknąć w menu

Sięgaj po produkty, które łagodzą stan zapalny i ułatwiają usuwanie śluzu z zatok. 

Kasza jaglana - rozgrzewa  i oczyszcza organizm. Jedz ją na śniadanie z owocami bogatymi w witaminę C, która działa przeciwzapalnie. Najwięcej jest jej w żurawinie, cytrusach, kiwi. Kaszę dodawaj też do zup i sałatek.

Ostra papryka - rozrzedza śluz, a zawarta w niej kapsaicyna działa przeciwbólowo. Szczyptę papryki dodawaj do kasz, zup, sałatek, kanapek.

Żółtka jaj - są bogate w cynk i selen, które przyspieszają leczenie infekcji.

Cebula - obfituje w przeciwzapalną kwercetynę. Działa jak antybiotyk, ale bez skutków ubocznych. Jeśli surowa ci szkodzi, pij wywar z cebuli - 4 razy dziennie po pół szklanki.

Czosnek - również zabija wirusy i bakterie. Podczas choroby jedz go na surowo. Wtedy najlepiej działa.

Sok ze świeżej kapusty - zarówno białej, jak i czerwonej, to bogactwo witamin i mikroelementów. Pij przynajmniej szklankę dziennie na poprawę odporności.

Pożegnaj się...

Z paleniem papierosów, bo sprzyja częstym nawrotom choroby.

 Z mlekiem i jego przetworami. Przynajmniej na czas zaostrzenia objawów, ponieważ zagęszczają śluz i utrudniają jego usuwanie. Mleko znieczula też receptory w jamie ustnej, zmniejszając wydzielanie płynów oczyszczających drogi oddechowe z wirusów i bakterii.

Z cukrem, ponieważ osłabia odporność. Jeśli nie potrafisz zrezygnować ze słodyczy, zastąp je zdrowszymi produktami, np. miodem, suszonymi daktylami, figami, morelami. 

Jedz miód z cynamonem

 Obydwa produkty przyspieszają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. W zapaleniu zatok szczególnie pomocny jest miód manuka. Zabija nawet bakterie oporne na antybiotyki. Silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne mają również miody spadziowy i lipowy. Wymieszaj dwie łyżki jednego z nich z płaską łyżeczką cynamnou i zażywaj 3-4 razy dziennie w trakcie choroby oraz 1-2 razy dziennie zapobiegawczo, po ustąpieniu ostrych objawów zapalenia.

Stosuj zioła

 Działają wolniej niż chemiczne leki, ale skuteczniej zapobiegają nawrotom choroby. Pij napar z kwiatów czarnego bzu lub sok z owoców tej rośliny (dodawaj łyżeczkę do herbaty 2-3 razy dziennie). Działają przeciwzapalnie i poprawiają odporność. Zaparz rumianek. Możesz go pić 2 razy dziennie po szklance i używać do inhalacji. Zawiera przeciwzapalny alfa-bisabolol.  Przygotuj napar z łyżeczki majeranku i szklanki wrzącej wody. Pij pół szklanki 2 razy dziennie. Zmniejsza obrzęk śluzówki nosa. 




Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje