Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cholesterol w dół

Jego podwyższony poziom we krwi to jeden z głównych czynników ryzyka zawału serca. Zadbaj o siebie, zanim będzie za późno. Regularne badania i zdrowa dieta mogą uratować ci życie!

Niezbędny, ale nie w nadmiarze. Cholesterol jest substancją tłuszczową produkowaną przez każdy organizm zwierzęcy. Dzięki niemu wytwarzana jest witamina D, niektóre hormony i kwasy żółciowe. Odgrywa też istotną rolę w pracy mózgu. Szacuje się, że około 20 proc. potrzebnego nam cholesterolu dostarczamy sobie w diecie.

Reklama

Jeśli jednak jemy za dużo produktów, które go zawierają, powstaje problem. Nadmiar, którego organizm nie jest w stanie wydalić, odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych w postaci blaszek miażdżycowych. Jak temu zapobiec? Zdrowy styl życia to podstawa. Za zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi możemy winić jedynie siebie.

Czynniki genetyczne są tu mniej istotne. Jeśli więc twoje wyniki nie wypadną dobrze, zacznij od zmiany nawyków. Dieta ma tu największe znaczenie. Głównym źródłem cholesterolu są produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego warto je ograniczyć. Ważny jest też sposób przygotowania posiłków - smażenie to najgorsze z możliwych rozwiązań. Musisz także zrezygnować z dużej ilości cukrów - one również podnoszą poziom cholesterolu.

Zadbaj za to, by twoje posiłki zawierały tłuszcze pochodzenia roślinnego, które regulują jego poziom. Podstawą diety powinny być warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Problem dotyczy nie tylko osób otyłych. Za najbardziej zagrożone zbyt wysokim poziomem cholesterolu uważa się osoby z nadwagą. Jednak możesz mieć z nim problem, nawet jeśli jesteś szczupła. Dlatego prawidłowa masa ciała to nie powód, by nie dbać o dietę.

Stres i palenie papierosów także są czynnikiem ryzyka. Regularnie poddawaj się badaniom krwi, które pomogą wykryć wiele schorzeń, zanim będzie za późno.

SHOW 8/2016


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje