Przejdź na stronę główną Interia.pl

Chemia w jedzeniu

Zawarte w żywności składniki chemiczne, każdy z osobna, są dopuszczone do spożycia. Problem polega na tym, że nikt nie wie, jak działają na organizm, jeśli je wszystkie połączyć. Z najnowszych badań wynika, że przeciętny Polak spożywa rocznie 2 kg środków chemicznych. A trzeba wiedzieć, że lista powodowanych przez chemię chorób jest tyleż długa, co przerażająca. Otwierają ją wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego, od prostej zgagi po nowotwory żołądka i jelita grubego. Najwięcej pracy z chemią mają też wątroba, nerki i układ moczowy, a także układ odpornościowy, który w odpowiedzi na zagrożenie może zareagować alergią.

Gdy wczytamy się w skład lodów w sklepowych zamrażarkach, to zobaczymy, że producenci tych łakoci nie poskąpili nam ulepszaczy. Są tam takie osiągnięcia chemii spożywczej jak: annato E160b czy karmel amoniakalny E150c, emulgatory wywołujące alergie E 322 i E 322. Nasza rada. Jeśli lody, to tylko z dobrej lodziarni.

Dowiedz się więcej na temat: chipsy | chemia w żywności

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje