Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cenne liście orzecha włoskiego

​Liście orzecha włoskiego zbierane latem mają cenne właściwości lecznicze. Na co pomaga?

Napar, odwar z liści orzecha włoskiego zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje (bakterie i wirusy), pasożyty. 

Reklama

Działa antyseptycznie, ściągająco na błony śluzowe i skórę. Napary, odwary i nalewki leczą biegunkę, niestrawność i wzdęcia. 

Zewnętrznie napar zaleca się do przemywania skóry w stanach zapalnych, egzemach, na potliwość stóp, do płukania gardła. Jak stosować? Suszone liście orzecha włoskiego kupisz w sklepach, zielarniach i aptekach. 

Napar przygotuj z łyżeczki suszu i 250 ml wody. Ogrzej je w rondlu, doprowadź do wrzenia. Możesz teraz zdjąć rondel z ognia - otrzymasz lekki napar z liści. Jeśli będziesz gotować jeszcze kilka minut - powstanie mocniejszy odwar. 

Napar pij po pół szklanki (odwar po ćwierć szklanki) 3-4 razy dziennie przed jedzeniem w nieżytach żołądka, jelit. Odwarem płucz gardło, naparem możesz przemywać skórę.

Zobacz także: 


Dowiedz się więcej na temat: liście orzecha włoskiego

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje