Reklama

Reklama

Celiakia: Jak ją rozpoznać?

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która swoje podłoże ma w genach. Jedynym sposobem na odzyskanie zdrowia jest całkowita rezygnacja z glutenu.

Gluten bowiem w tym wypadku działa toksycznie na cały organizm, niszcząc kosmyki jelitowe. Dzięki nim możliwe jest wchłanianie substancji odżywczych. Celiakia sprawia, że kosmyki jelita cienkiego ulegają uszkodzeniu, co powoduje, że niemożliwe staje się wchłanianie witamin i minerałów.

Reklama

Zdaniem włoskiego gastroenterologa i specjalisty w dziedzinie zaburzeń żywienia - Alessio Fasano, cztery z pięciu podanych czynników wystarczą, by móc zdiagnozować celiakię:

- podwyższony poziom przeciwciał glutenowych,

- dodatni wyniki biopsji jelita cienkiego,

- zmniejszenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego po odstawieniu glutenu,

- obecność HLA - DQ i DQ8 - markerów genetycznych pokazujących nadwrażliwość na gluten,

- obawy takie jak - alergie, kłopoty z trawieniem, choroby układu autoimmunologicznego i te o podłożu zapalnym.

Gdy czujesz się źle po spożyciu większości potraw zawierających gluten, warto zrobić badania w kierunku nietolerancji tego składnika. Nie każda osoba z wynikiem pozytywnym ma celiakię. Warto jednak sprawdzić, co nam szkodzi.

Zobacz również:

Małgorzata Socha w piekielnie seksownym wydaniu

Tak wygląda ciało Anny Lewandowskiej

Nie żyje aktor, Ferdynand Matysik

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: celiakia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje