Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cała prawda o owsie

​Owies to cudowny środek odżywczy. Jest najlepiej tolerowanym zbożem przez chorych na celiakię. Naprawdę warto polubić owsiankę.

Płatki owsiane 

Reklama

Nie ma nic lepszego na śniadanie. Wspomagają w  osłabieniu, wyczerpaniu, a nawet w depresji. Podnoszą odporność. Są pomocne w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając zawałom, miażdżycy i zakrzepicy. 

Dostarczają mnóstwa błonnika, a więc ułatwiają wypróżnienia, przeciwdziałając zaparciom, hemoroidom i  rakowi jelita grubego. 

Chronią przed nadwagą. Mają działanie przeciwcukrzycowe, obniżają poziom cukru we krwi. Stymulują uwalnianie testosteronu, naturalnie zwiększając potencję. 

Regulują też poziom estrogenu. Pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów (wbrew mitowi, jakoby odwapniały!). 

Owies zawiera gluten, ale większość uczulonych akurat toleruje owsiany gluten. 

Młoda trawa owsiana 

Można ją wysiać na święta, a po świętach zjeść (pić wyciśnięty sok lub ususzyć i sproszkowaną dodawać do potraw). Dostarcza krwiotwórczego chlorofilu, a więc wzmacnia, leczy anemię. Ma działanie oczyszczające, wspomaga wątrobę i nerki. Obniża ciśnienie. Łagodzi stany zapalne.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje