Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Buraki: Poprawią morfologię i oczyszczą jelita ze złogów

Burak jest bogatym źródłem witamin, które wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawiera pierwiastki odkwaszające organizm, oraz pektyny, które wspomagają trawienie i hamują procesy gnilne w jelitach. Buraki dostarczają też sporo sacharozy, powinny więc na nie uważać osoby z cukrzycą.

Surowe i kiszone

Kupując buraki, wybieraj nie za duże, takie do ośmiu centymetrów średnicy. Większe mogą być włókniste, "suche" i mało słodkie. Ważne, by po przekrojeniu warzywo było gładkie i lśniące.

Koktajl na nadciśnienie

Reklama

Umyj i obierz trzy buraki, kawałek (ok. centymetra) korzenia imbiru, dwa jabłka. Pokrój wszystko na małe kawałki, wrzuć do blendera, dodaj ząbek czosnku i dwie gałązki selera naciowego. Dolej trochę wody i zmiksuj. 

Pij go co drugi dzień przed obiadem. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że sok z buraka obniża ciśnienie krwi już po godzinie od jego spożycia i utrzymuje się na stałym poziomie przez dobę. 

Sok oczyszczający jelita

Wyciśnij sok z dwóch buraków. Przelej (bez białego osadu) do słoika, dodaj kilka kropli cytryny i wstaw do lodówki na dwie godziny. Następnie wyciśnij sok z trzech jabłek, jarmużu, pietruszki lub marchewki i dolej do soku z buraka. Pij szklankę soku codziennie na czczo.

Napój na anemię

Przygotuj: trzy kilo umytych i obranych buraków, cztery litry przegotowanej wody, główkę czosnku, sól (około łyżki soli na litr wody), kromkę razowego żytniego chleba na zakwasie (albo sok z kiszonej kapusty lub ogórków), czarny pieprz mielony, trzy listki laurowe, 15 ziaren ziela angielskiego. 

Pokrojone w plastry buraki włóż do kamionkowego naczynia, zalej solanką, dorzuć przyprawy. Dociśnij talerzykiem, by płyn przykrył warzywa. Naczynie nakryj lnianą ściereczką i odstaw na parę dni. Im cieplej masz w domu, tym szybciej buraki sfermentują. 

Wypijaj pół szklanki soku dziennie - przez trzy tygodnie. 

A gotowane?

Też są wartościowe, choć warto pamiętać o tym, by gotować je w skórce i obierać dopiero po ugotowaniu - to ograniczy utratę witamin. Ale można je też piec, gotować na parze, dusić, trzeć na tarce. 

Buraki zapobiegają dolegliwościom gastrycznym, działają antyzaparciowo i regulują wypróżnienia. Są bardzo pożądanym dodatkiem do mięsnego obiadu - neutralizują kwasotwórcze działanie mięs. 

A gorący domowy czerwony barszczyk podwyższy naszą odporność, ale też pomoże zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: buraki | jelita | morfologia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje