Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bóle głowy - jak im zaradzić?

Z nagłym, silnym bólem musisz iść do lekarza. Na zwykłe, zdarzające się każdemu, pomoże dieta.

Stosuj zioła

Regularne picie naparów z ziół pomaga pozbyć się nawracających bólów głowy. Wybierz takie, które Ci smakują. 

Reklama

Miłorząb japoński poprawia dotlenienie i ukrwienie mózgu. 

Łyżkę rozdrobnionych liści zalej szklanką gorącej wody i odstaw na 15 minut pod przykryciem. Pij dwa razy dziennie po szklance. 

Imbir łagodzi ból i mdłości, które często towarzyszą migrenie. 

Drobno pokrojone lub starte na tarce kłącze imbiru (ok. 1,5 cm) zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na 20 minut pod przykryciem. Pij dwa, trzy razy dziennie zamiast herbaty. 

Kurkuma dzięki właściwościom przeciwzapalnym uśmierza bóle migrenowe. Poprawia też ukrwienie mózgu. 

Świeże rozdrobnione kłącze (około dwa centymetry) lub sproszkowaną kurkumę (pół łyżeczki) zalej szklanką wrzątku i zaparzaj 15 minut. Pij dwa razy dziennie po pół szklanki.

Kofeina pomaga i... szkodzi

Może stłumić lekki ból głowy, ale także go nasilić. Kofeina działa przeciwbólowo i w pierwszej fazie przynosi ulgę. Rozszerza jednak naczynia krwionośne w mózgu, co może spowodować nawrót jeszcze silniejszych dolegliwości. Lekki ból głowy, spowodowany stresem lub niewyspaniem, ustąpi po małej czarnej z cukrem i sokiem z cytryny. Uważaj jednak na kofeinę, gdy cierpisz na migrenę. Może bowiem ją wywołać. Jeśli zdarzy Ci się wypić za dużo kawy i zaczyna boleć Cię głowa, musisz wypłukać kofeinę. Przez kilka godzin pij małymi łykami dużo płynów (co najmniej 1,5 l). Może to być woda lub herbatki ziołowe. Jeśli ból nie jest migrenowy, wypróbuj sok z grejpfrutów - dobrze nawadnia i odtruwa organizm.

Woda ze szczyptą soli

Jeśli będziesz pamiętać o regularnym piciu wody, możesz powstrzymać migrenę. Aby lepiej nawodnić organizm, poprawić trawienie i usunąć toksyny z organizmu, sięgaj po wodę z solą (1/4 łyżeczki na 1,5 l wody). Używaj soli naturalnej, bogatej w minerały, np. kłodawskiej (nie zawiera szkodliwych antyzbrylaczy) lub himalajskiej. Jeśli trudno Ci wypić słony płyn, rozpuść szczyptę soli na języku i popij co najmniej szklanką wody. Taka kuracja może powstrzymać atak migreny. Stosując ją, unikaj słonych potraw, aby nie zwiększać ilości soli w diecie. Pamiętaj, że dzienna dawka to pięć gram (płaska łyżeczka).

Dotleń organizm

Silne napady bólu głowy mogą być spowodowane niedotlenieniem i, co się z tym wiąże, niedokrwieniem mózgu. Staraj się codziennie spędzać przynajmniej godzinę na świeżym powietrzu. 

Systematyczny ruch może powstrzymać napady bólu głowy. Ale uwaga! Nie powinien być zbyt intensywny. Duży wysiłek często bowiem przyczynia się do ataków migreny. Zacznij dzień od lekkich ćwiczeń (wymachy rąk, nóg, rozciąganie mięśni). 

Stres to kolejna częsta przyczyna bólu głowy. Naucz się go rozładowywać. Staraj się każdego dnia znaleźć choćby 15 minut na relaks. Zapomnij o obowiązkach i spróbuj się odprężyć. Połóż się wygodnie i rozluźnij mięśnie, skupiając się kolejno na poszczególnych częściach ciała (nogach, tułowiu, rękach, szyi, twarzy i głowie), wciągaj głęboko powietrze nosem i wypuszczaj powoli ustami. Powtórz trzy razy. 

Unikaj hałasu i ostrego światła. Zakupy rób rano lub wieczorem przed zamknięciem sklepu. Wtedy w centrach handlowych jest mniej ludzi. 

Migrena po winie

Boli Cię głowa po wypiciu nawet niewielkiej ilości czerwonego wina? Odpowiedzialne są za to związki fenolowe zawarte m.in. w ciemnych winogronach, czarnych porzeczkach, aronii. Są to cenne antyoksydanty, ale u nadwrażliwych na nie osób często wywołują bóle głowy. Unikaj czerwonego wina lub zamień je na białe, wolne od tych substancji. Możesz także spróbować powstrzymać atak migreny, zażywając dwie tabletki aspiryny przed wypiciem czerwonego wina. Pomaga również picie wody, która rozcieńcza szkodliwe związki.

Unikaj wędlin

Ataki bólu głowy mogą wywoływać konserwanty i sztuczne dodatki do produktów spożywczych. Dużo zawierają ich gotowe wędliny. Staraj się jeść je jak najrzadziej (najwyżej dwa razy w tygodniu). Najlepiej przyrządzaj je sama. Schab albo filet z indyka upieczone w naczyniu żaroodpornym będą znacznie zdrowsze niż szynka kupiona w sklepie. Nie jedz też wędzonych ryb i serów. Zawierają tyraminę, która jest częstym sprawcą migren. Nie unikaj jednak świeżych tłustych ryb (makreli, łososia, sardynek, śledzi). Sięgaj po nie jak najczęściej, ponieważ tłuszcz rybi hamuje ataki migreny. Jeśli nie przepadasz za rybami, zażywaj tran (łyżeczkę lub kapsułkę dziennie).

Nie przesadzaj z cytrusami

Pełne witamin oraz antyoksydantów cytrusy u niektórych osób wywołują ból głowy! Sprawcą dolegliwości jest znajdująca się w tych owocach synefryna. Dla pozostałych nie jest szkodliwa, przeciwnie - pomaga zwalczyć przeziębienie, ułatwia odchudzanie i hamuje nadmierny apetyt. Jednak u nadwrażliwych na nią osób powoduje ból głowy. Jeśli do nich należysz, ogranicz jedzenie cytrusów do jednego owocu dziennie.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje