Reklama

Ból głowy może wynikać z diety

Flora bakteryjna odpowiedzialna za ataki migreny? Okazuje się, że tak!

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zajęli się florą bakteryjną jamy ustnej. Z ich badań wynika, że jeśli pewnych bakterii (np. odpowiedzialnych za rozkładanie azotanów) mamy więcej, wpływa to na częstsze bóle głowy i migreny.

Skąd biorą się te bakterie?

W jamie ustnej jest ich więcej, gdy jemy produkty zawierające azotany. A są to m.in. przetworzone mięso, zwłaszcza wędliny i konserwy mięsne. Azotany to najczęściej stosowane substancje konserwujące. Są też w zielonych warzywach, które były w trakcie uprawy nieprawidłowo nawożone.

Gdy często jemy sery pleśniowe i czekoladę, zmienia się flora bakteryjna jelit. Osoby, których dieta jest bogata w te produkty, również częściej cierpią na bóle głowy.

Reklama

Zobacz również:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama