Reklama

Reklama

Bluszczyk kurdybanek ułatwia trawienie

Płożący się po ziemi, niebiesko kwitnący bluszczyk kurdybanek to jedna z najstarszych słowiańskich roślin leczniczych wzmacniających organizm, uważana dawniej za panaceum niemal na wszystkie schorzenia.

W kuchni zielone listki zastępowały natkę pietruszki: przyprawiano nimi zupy, zwłaszcza rosół, omlety i sosy do mięs. Dziś wiadomo, że ziele kurdybanku pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt, trawienie i przyswajanie składników pokarmowych.

Reklama

Leczy stany zapalne i nieżyt żołądka i jelit, wzdęcia, biegunki. Przypisuje mu się też korzystne działanie w chorobach wątroby przebiegających z niedostatecznym wydzielaniem żółci, nudnościach i w lekkich infekcjach dróg moczowych. Ma działanie odtruwające, usuwa z krwi nagromadzone szkodliwe produkty materii. Zastosowany do okładu oczyszcza skórę, leczy trądzik i świąd. 

Napar na dolegliwości trawienne:  2 łyżki suszonego ziela zaparz w 1/2 l wrzątku. Pij po pół szklanki 4 razy dziennie między posiłkami.

Syrop na odporność (przepis zielarki Stefanii Korżawskiej): garść świeżego ziela zalej w garnku 6 szklankami wody. Zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Przecedź, dodaj równą ilość miodu. Wymieszaj, ponownie zagotuj, trzy- maj na małym ogniu 5 minut. Syrop przelej do butelek. Dodawaj do ciepłej wody lub herbaty. Syrop poprawia też parametry krwi i zwalcza anemię.

Okład zewnętrzny. 3 łyżki suszonego ziela zalej 1/2 l wrzątku, gotuj 3 minuty. Schłodzonym naparem nasącz grubo złożoną gazę, przykładaj na chorobowo zmienioną skórę na 30 minut.

Jeśli przyrządzasz okład ze świeżego ziela (użyj 2 garści), po obgotowaniu, odcedź je. Odciśnij i ułóż na skórze na kawałku płótna, a potem obandażuj na 3 godziny. Leczy rany i liszaje.

Warto wiedzieć

 Osoby ze skłonnością do częstych angin i infekcji górnych dróg oddechowych powinny płukać jamę ustną i gardło odwarem z kurdybanka.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje