Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Biodra w dobrej kondycji

To największe stawy w ciele. A przy tym najbardziej obciążone. Czy odpowiednio o nie dbasz?

Gimnastykuj sie, zanim będzie za późno. 

Reklama

Zwyrodnienie stawu biodrowego objawia się sztywnością i bólem podczas ruchu. Częściej dotyka kobiety. Cierpi na nią ok. 4 proc. pań powyżej 60. roku życia. Najbardziej fascynujące jest to, jak się rozwijają! 

Biodra kształtują się tylko wówczas, gdy jedna część stawu działa na drugą. Panewka (wgłębienie stawu) nabiera kształtu dzięki uciskowi głowy kości. Nacisk ten nie może być jednak ciągły i jednostajny (a tak się dzieje np., gdy siedzisz lub stoisz). Chrząstki budujące powierzchnię stawu są bowiem odżywiane dzięki ruchowi. Jeśli ruszasz się mało, długo siedzisz, chrząstka nie dostaje wystarczająco dużo substancji odżywczych. Dlatego znacznie szybciej się zużywa. Ale możesz ten proces opóźnić.

Nie siedź! Bądź aktywna!

Najlepszym sposobem, wręcz lekiem, wspomagającym biodra jest ruch. I wcale nie chodzi o spędzanie wielu godzin na siłowni. Wystarczy jak najwięcej chodzić, także w domu, np. włączając czy wyłączając telewizor, spacerując podczas rozmawiania przez telefon. Dla bioder dobre jest pływanie, ale nie żabką, bo wtedy ich wygięcie jest nienaturalne.

Biodrom służy też taniec, jazda na łyżwach i wycieczki rowerowe, które poprawiają też kondycję mięśni pośladkowych i ud oraz stabilizują stawy.

Dieta dla bioder? To pewne.

Czy można skomponować posiłki tak, by znacznie poprawiły kondycję bioder (ale i innych stawów)? Zdecydowanie tak. 

Szczególną rolę odgrywają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza kwasy omega 3. Znajdują się one w rybach morskich (śledź, łosoś, dorsz), oleju rzepakowym i lnianym. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwzapalnie, hamują proces zwyrodnienia chrząstki stawowej. Należy zaś ograniczyć jedzenie kwasów omega-6 (ich źródłem jest olej słonecznikowy, oliwa). 

Ważne są też antyoksydanty (beta-karoten, wit. E i likopen). Substancje te chronią komórki przed wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia się. To ważne, bo zwyrodnienie bioder wiąże się z ich starzeniem. Antyoksydanty znajdziesz w zielonych warzywach, oleju rzepakowym, pomidorach, orzechach.


Bądź ostrożna, unikaj urazów i upadków.

Na co dzień także możesz zadbać o te ważne stawy, unikając chodzenia w butach na wysokich i cienkich obcasach. W nich stopa jest ustawiona nienaturalnie, a to przekłada się na nieprawidłowe ustawienie bioder. W konsekwencji powoduje ich ból. Poza tym chodzenie na szpilkach zwiększa ryzyko urazów i kontuzji

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: biodra | ból | ćwiczenia | zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje