Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl
Bakalie pod lupą ekspertów

Toksyczne dodatki do ciast

Uwielbiasz chrupać orzechy, delektować się smakiem rodzynek, moreli czy suszonych żurawin? Ciesz się nimi do woli, ale pamiętaj, że nie wszystkie służą zdrowiu.

1. Sygnał ostrzegawczy - jaskrawa barwa

Intensywnie pomarańczowe morele czy czerwone żurawiny kolor zawdzięczają siarce (E220). Mogą uczulać i pogarszać przyswajanie witamin A i B1. Owoce z kosza na bazarze pachną stęchlizną lub widać na nich plamki? To może być pleśń (jest rakotwórcza!). Wybieraj owoce mięsiste i pełne, unikaj tych tanich. W przeciwnym razie kupisz tylko wytłoki z produkcji dżemów czy soków.

Reklama

Czytając etykiety, sprawdź też, czy nie są dosładzane. Wystrzegaj się produktów z dodatkiem olejów mineralnych (dzięki nim orzechy nie sklejają się), drażniących jelita i utrudniających wchłanianie witamin. Najbardziej zalecane są bakalie ekologiczne, szarawe, posklejane, ale suszone na słońcu, z zachowaniem najwyższych standardów jakości.

2. Dla wrzodowca - figa

To źródło błonnika, cynku, wapnia, żelaza i magnezu. Odtruwa organizm, reguluje przemianę materii i pracę układu hormonalnego. Jedz figi, gdy cierpisz na zaparcia czy wrzody żołądka.

3. Na kobiece problemy - morele

Dostarcza sporo żelaza i beta karotenu - silnego antyoksydantu, który zapobiega mutacjom komórek prowadzącym do raka dróg rodnych. Zawiera również dużo wapnia (ważny dla pań zażywających pigułkę lub cierpiących na osteoporozę) i potasu regulującego ciśnienie. Uzupełnij też w morele dietę, jeśli masz problem z obfitymi miesiączkami lub anemię.

4. Dla pań 50+ - daktyl

Dostarcza sporych ilości witaminy C, magnezu, potasu, wapnia, oraz miedzi i żelaza. Jedz przynajmniej 7 daktyli dziennie, jeśli często się przeziębiasz, masz kłopoty z koncentracją lub zbliżasz się do menopauzy (również po niej). Złagodzisz uderzenia gorąca i zapobiegniesz wahaniom nastrojów.

5. Dla serca - orzech

Zawiera L-argininę, która rozszerza naczynia krwionośne. Orzechy są też źródłem kwasu foliowego, witaminy E oraz kwasów omega- 3 wzmacniających ścianki tętnic i hamujących w nich stany zapalne. Częste spożywanie orzechów zapobiega nadkrzepliwości krwi i przyklejaniu się złogów lipidowych do ścian naczyń.

Orzechy zawierają mnóstwo potasu, żelaza, cynku, magnezu i wapnia. Usprawniają pamięć i obniżają ciśnienie. Z badań wynika, że najwięcej walorów zdrowotnych mają pistacje, nerkowce i orzechy brazylijskie.

6. Migdał dobry na wszystko


Zawiera wybitnie zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz mnóstwo antyoksydantów. Spożywanie migdałów chroni przed rozwojem nowotworów (odkwaszają organizm), poprawia odporność, obniża we krwi stężenie homocysteiny (sprzyja miażdżycy). Jedz migdały, jeśli chcesz wyrównać niedobory witamin E i B, miewasz stany depresyjne, masz stresującą pracę. Ich żucie pomaga także złagodzić uczucie głodu podczas diet odchudzających.

7. Peeling i maseczka


Do miski wsyp po 2 łyżki mielonych włoskich orzechów i mąki kartoflanej, dodaj trochę mleka. Papkę rozprowadź na twarzy, dekolcie i masuj. Maskę zrobisz z namoczonych śliwek zmiksowanych z płatkami owsianymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje