Reklama

Anyż łagodzi kaszel i niestrawność

Charakterystyczny aromat anyżu to zasługa olejków eterycznych, obecnych w jego owocach. Benedyktyni przyrządzali z anyżu słynne nalewki.

Co zawiera? Właściwości lecznicze mają nasiona (owoce) anyżu. Anyż jest też przyprawą, dodaje się go do mięs, warzyw, wypieków.

Na co pomaga? Napar z anyżu walczy z przeziębieniem, kaszlem (ma działanie wykrztuśne, dlatego podaje się go najpóźniej do godz. 17), likwiduje wzdęcia, działa rozkurczowo, wygania pasożyty przewodu pokarmowego. Anyżkowy napar złagodzi kolkę u niemowląt, pobudzi laktację u kobiet karmiących. Napar dla dziecka przygotujesz z łyżeczki rozdrobnionych owoców i rumianku. Mieszankę ziół zalej szklanką wrzątku, zaparzaj pod przykryciem 20 min. Przecedź i podawaj dziecku po 2 łyżeczki co 2-3 godziny do godz. 17. Dorosły przygotuje napar z łyżki stołowej anyżu bez rumianku. Zalecana dawka do spożycia to pół szklanki naparu trzy razy dziennie. Olejek anyżowy dodany do kąpieli działa przeciwbólowo.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy