Reklama

Antyoksydanty. Czym są?

Czym są, gdzie można je znaleźć i jak wpływają na nasz organizm?

To związki chemiczne, które neutralizują wolne rodniki przyspieszające procesy starzenia i zwiększające ryzyko chorób, np. układu krążenia czy nowotworowych. Najważniejsze antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze) to witaminy C, E, beta-karoten, selen, likopen oraz flawonoidy. 

Najlepszym źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa.

Im intensywniejszy mają kolor, tym lepiej. Wybieraj: czerwoną cebulę i kapustę, brokuły, marchew, pomidory, paprykę, dynię, jagody, jeżyny, śliwki, maliny, wiśnie, aronię, granaty, czerwone winogrona i grejpfruty, pomarańcze. 

Reklama

Pij herbatę, kakao i czerwone wino - zawierają flawonoidy tzw. wymiatacze wolnych rodników.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy