Przejdź na stronę główną Interia.pl

Antybiotyki roślinne

Ściśle biorąc, nie ma "antybiotyków roślinnych". Ale istnieje wiele roślin zawierających substancje o działaniu antybiotycznym. Podobnie jak środki z apteki, potrafią one hamować namnażanie się bakterii lub całkowicie je unieszkodliwiać - wyjaśnia Claudia Ritter, autorka książki "Naturalne antybiotyki".

Przeczytaj fragment książki "Naturalne antybiotyki":

Roślinne substancje o działaniu antybiotycznym mają jedną wielką zaletę - skutecznie zabijają nie tylko bakterie, ale także wirusy, grzyby oraz pasożyty.

"Zielone" antybiotyki w starożytności

Reklama

Chociaż przez długi okres istnienia ludzkości bakterie i wirusy nie były znane, od tysiącleci we wszystkich kulturach stosowano środki roślinne o działaniu przeciwbakteryjnym. Poczynając od starożytnego Egiptu, poprzez kultury antyczne, średniowiecze, aż do XIX wieku medycy i zielarze wykorzystywali dary natury. Oczywiście leki matki natury oraz metody różniły się w zależności od regionu.

U nas tanim i skutecznym lekiem na infekcje były czosnek i cebula, w Ameryce niezawodnym pogromcą bakterii stało się ostre chili, a w tropikach ludzie zaobserwowali, że dzięki dodaniu przypraw produkty spożywcze dłużej nadają się do spożycia. W ten sposób chronili się przed zatruciami pokarmowymi i rozprzestrzenianiem się zarazy oraz epidemii.

Substancje roślinne działają antybakteryjnie

Istnieje bardzo wiele roślin, które wytwarzają substancje antybiotyczne, lub ściśle mówiąc - przeciwdrobnoustrojowe, bo w przeciwieństwie do leków konwencjonalnych działają nie tylko na bakterie, ale także na wirusy, grzyby i/lub pasożyty. Rośliny wytwarzają te substancje, aby chronić się przed szkodnikami. (...)

W przeciwieństwie do leków chemicznych te kompleksowe leki roślinne działają pozytywnie na cały organizm, ponieważ mają nie tylko potencjał antybiotyczny, ale także dzięki licznym substancjom bioaktywnym (do których zaliczają się minerały, witaminy i fitozwiązki) przyczyniają się do wzrostu odporności.

Brak oporności na substancje pochodzenia roślinnego

Jak do tej pory, szkodnikom nie udało się rozwinąć oporności na leki pochodzenia roślinnego. Dzieje się tak dlatego, że rośliny zawierają wiele substancji. Mikroorganizmom znacznie trudniej pokonać i uodpornić się na tę mieszankę, niż wykształcić oporność na jedną substancję. Jednak roślinne substancje przeciwdrobnoustrojowe nie są tak silne jak środki chemiczne lub przetworzone chemicznie substancje roślinne. Z tego powodu ich domeną są choroby o lżejszym przebiegu, zapobieganie, terapia towarzysząca oraz rehabilitacja po przebytej chorobie.(...)

Jakie rośliny wykorzystać, żeby uchronić się przed rozwojem bakterii, wirusów i grzybów? Czytaj na kolejnej stronie >>

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje