Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Aloesowe kuracje ukoją skórę i jelita

​Jego liście wypełnia żelowa substancja, której 99 proc. stanowi woda. Mimo to aloes obfituje w szereg witamin, m.in.: A, C, kwas foliowy, niacynę i witaminę B12 oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, cynk, chrom, potas i żelazo.

Zdrowotny miąższ

To jedynie skromna lista, bo w aloesie skrywa się aż dwieście aktywnych składników, dlatego jego sok jest powszechnie używany dla celów zdrowotnych. Z miąższu i soku aloesu możemy korzystać w dwojaki sposób. Albo kupując gotowe produkty w aptekach i sklepach zielarskich, albo przetwarzając roślinę hodowaną w domu. Właściwości lecznicze mają aloesy 3-5-letnie. Przed ścięciem nie podlewaj go przez 2 tygodnie. Potem opłucz liście, zetnij i odłóż w ciemne miejsce na 5 dni. 

Na podrażnioną skórę

Reklama

Żel z aloesu pomoże na szorstkie łokcie, oparzenia oraz owrzodzenia. Zmniejsza też objawy łuszczycy, egzemy i alergii.

Jak przygotować: z grubych liści aloesu wyskrob łyżeczką żelowaty miąższ, zagotuj go na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej masy. Potem przechowuj w zamkniętym słoiczku na dolnej półce lodówki.

Jak stosować: smaruj podrażnione miejsca na skórze kilka razy dziennie. 

Na problemy trawienne

Aloes ma właściwości przeczyszczające i żółciopędne, warto go stosować w dolegliwościach układu pokarmowego. 

Jak przygotować: 100 g zmiksowanych liści zmieszaj z 50 g miodu i 50 ml spirytusu. Wlej do butelki z ciemnego szkła i odstaw na 5 dni. Następnie wstaw do lodówki.

Jak stosować: zażywaj przed jedzeniem, po jednej łyżeczce. 

Dla rekonwalescentów

Nalewka z aloesu pomaga w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, żołądka, zapaleniu okrężnicy i odbytnicy. Warto przyjmować ją po zabiegach chirurgicznych, długotrwałych chorobach, przy wyczerpaniu nerwowym. 

Jak przygotować: 50 dag liści aloesu zmiel w maszynce do mięsa, dodaj 50 g płynnego miodu i butelkę czerwonego wytrawnego wina. Wlej do naczynia z ciemnego szkła, odstaw na 5 dni w chłodne miejsce. 

Jak stosować: pierwszy tydzień - 3 razy dziennie po łyżeczce do herbaty, godzinę przed posiłkiem; drugi tydzień - 3 razy dziennie po łyżce, przed jedzeniem. Kuracja powinna trwać 2-3 tygodnie, ale najlepiej stosować ją przez 1-2 miesiące. 

>>> Przepis na sok stymulujący produkcję czerwonych krwinek znajdziesz na następnej stronie <<<

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje