Reklama

Reklama

Alergia pod kontrolą

Pyłki mogą wpadać do domu i zagnieżdżać się w kurzu. Wyjście na spacer tez może rożnie się skończyć.

W przypadku uczulenia na pyłki dolegliwości mogą nasilić się po zjedzeniu niektórych, silnie alergizujących produktów. Unikaj przede wszystkim selera korzeniowego i naciowego, owoców pestkowych (gruszek, jabłek, melona, mango, brzoskwiń, śliwek, czereśni, wiśni, kiwi), surowej marchewki i pomidorów oraz orzechów, migdałów i herbatek z rumianku. Uczulający może być też miód, ponieważ pszczoły mogą przenieść do niego uczulające substancje z pyłku bylicy. 

Reklama

Poza tym przy alergii na inne rośliny warto przestrzegać pewnych zasad. 

Brzoza ( pyli kwiecień/ maj)

Unikaj przypraw: anyżu, papryki, kminku, kolendry, pieprzu, curry. 

Trawy ( pylą maj/sierpień)

Ogranicz w diecie cebulę, ryż oraz mąki - żytnią, pszenną, orkiszową. 

Bylica  ( pyli lipiec/sierpień)

Zrezygnuj z grochu, kopru włoskiego, suszonej papryki, curry, kminku, anyżu, kolendry.

Zobacz także: 


Dowiedz się więcej na temat: pyłki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje