Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Afty - wylecz je nie wychodząc z domu

Cierpisz na afty? Możesz je wyleczyć domowymi sposobami.

Afty - niewielkie zmiany błony śluzowej pokryte białym nalotem z czerwonoróżową otoczką pojawiają się na podniebieniu, dziąsłach, wewnętrznej stronie policzków, języku. Mogą występować pojedynczo lub w grupach. Częściej mają je dorośli niż dzieci (u najmłodszych są to pleśniawki wywołane przez drożdżaki). Afty tworzą się np. w miejscu, gdzie uwiera proteza, gdy obgryzasz końcówki długopisów, jesz niedomytymi sztućcami, nie leczysz zębów. Nim zmiany oceni lekarz (czasem niezbędne są leki na receptę, niekiedy afty są objawem refluksu, zakażenia brodawczakiem, zapalenia zatok i migdałków), skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na złagodzenie aft.

Reklama

Ziołowe płukanki

Dwie łyżeczki rumianku, szałwii lub bazylii zalej szklanką wrzątku i powoli zagotuj. 10 min trzymaj na wolnym ogniu, po czym odstaw do ostygnięcia. Przecedzonym odwarem płucz jamę ustną, około 10 min. Przytrzymuj płyn w tych miejscach, gdzie są afty.

Woda utleniona


Zamiast spirytusu (nie jest wskazany na afty), nasącz patyczek higieniczny w wodzie utlenionej, przykładaj go do afty kilka razy dziennie. Ulgę przyniesie też płukanie jamy ustnej w roztworze wody z solą lub sodą oczyszczoną.

Jarmuż i cebula


Warzywa, które wspierają układ odpornościowy jedz codziennie, gdy masz afty. Są to: cebula, jarmuż, czosnek, czerwo- na papryka, fasola, zielony groszek. Dadzą nam porcję witamin, aminokwasów i żelaza.

Ciemne pieczywo i kasze


Witaminy z grupy B oraz cynk są konieczne, by organizm mógł bronić się przed zarazkami. Znajdziesz je w pełnoziarnistym pieczywie, sezamie, pestkach dyni, w kaszach i dzikim ryżu. Warto popijać je kefirem.

To ci nie służy


Jest grupa produktów oraz świeżych warzyw i owoców, które mogą zaognić stan zapalny w jamie ustnej. Zjedzenie ich może wywołać nie tylko dolegliwości bólowe, ale też sprzyja rozprzestrzenianiu się aft. Są to: owoce cytrusowe, dania bardzo pikantne (np. z dodatkiem papryczki chili), kwaśne i mocno przyprawione np. pieprzem, solą. Gdy dokuczają ci afty w jamie ustnej, zrezygnuj zupełnie z picia alkoholu, jedzenia słodyczy oraz bardzo gorących napojów i zup.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje