Reklama

7-dniowy plan diety odchudzającej

Uważasz, że się nie objadasz, a mimo to masz kłopoty z nadwagą? Zastosuj naszą dietę. Efekty przyjdą już po tygodniu!

Osoby, które mają dużo spraw na głowie, jadają nieregularnie, często zapominają o śniadaniu, w ciągu dnia jedzą cokolwiek, a wieczorem zasiadają do pożywnej kolacji. Usprawiedliwiamy się brakiem czasu na normalne posiłki, nawet porą roku, bo... zimą trzeba jeść więcej. O zrzuceniu wagi zaczynamy myśleć dopiero, gdy przymierzamy wiosenne ubrania i okazuje się, że są ciasne...

Co zrobić, by szybko i na trwałe schudnąć, a równocześnie dobrze się czuć? Przygotowaliśmy skuteczną dietę dla osób aktywnych. Dostarcza ona wszystkich ważnych składników odżywczych i sprawia, że chudniemy około 1 kg tygodniowo. Można przestawiać dni z jadłospisu. Dietę stosuj do osiągnięcia oczekiwanej wagi. Potem możesz nawet zwiększać porcje.

Reklama

5 codziennych zasad


• Jedz 5 posiłków, nie podjadaj.
• Jadaj 3-4 porcje warzyw (łącznie minimum 0,5 kg), a owoców 2 porcje (15-25 dag).
• Wybieraj: pieczywo pełnoziarniste, chude mięsa i ryby, kasze i ziemniaki z wody, naturalne jogurty, zupy bez zasmażek.
• Stosuj naturalne przyprawy.
• Pij 2 l płynów bez cukru.

Poniedziałek

Śniadanie:2 kromki chleba razowego z niskosłodzonym dżemem (np. malinowym), banan, kefir.
II śniadanie:10 dag serka chudego, kilka rzodkiewek, jabłko lub kiwi.
Obiad:Talerz zupy pomidorowej (ugotowanej na włoszczyźnie, zabielonej mlekiem), 2 łyżki makaronu; 10 dag dorsza z rusztu, 3 ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka.
Podwieczorek:Szklanka soku z pomarańczy.
Kolacja:Ryż (1 mała torebka) zapiekany z warzywami i serem żółtym light.

Wtorek

Śniadanie:płatki kukurydziane (3 łyżki), jogurt naturalny (małe opakowanie), pomarańcza.
II śniadanie:1 kromka chleba chrupkiego, plaster szynki z drobiu, 1/2 papryki.
Obiad:Talerz zupy pieczarkowej na włoszczyźnie, z ryżem (1/2 torebki); pierś z kurczaka smażona bez panierki (1/3 dużej), surówka polana jogurtem.
Podwieczorek:Szklanka kefiru, kiwi.
Kolacja:Sałatka grecka z serem feta (2 pomidory, sałata, ogórek, 10 oliwek, plaster fety, jogurt).

Środa

Śniadanie:2 kromki pumpernikla, ziarnisty serek twarogowy (1/2 opakowania), pomidor, szklanka mleka.
II śniadanie:Sałatka owocowa z: 1/2 banana, kiwi, brzoskwini lub jabłka.
Obiad:Talerz zupy jarzynowej z marchwi, fasolki szparagowej, brukselki, kalafiora i innych jarzyn; 10 dag polędwicy z rusztu, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 1/4 dużego brokuła z wody.
Podwieczorek:Jogurt naturalny, jabłko.
Kolacja:2 kromki razowca z 10 dag sałatki śledziowej (bez majonezu).

Czwartek

Śniadanie:1 grahamka z twarogiem (10-15 dag) z ziołami, szklanka kawy z mlekiem.
II śniadanie:1 opakowanie kefiru z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut.
Obiad:15-20 dag dorsza lub łososia upieczonego w folii z przyprawami i 1 łyżką oleju, do tego makaron razowy i duszony szpinak.
Podwieczorek:1/2 szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi, mandarynka.
Kolacja:Gotowane brokuły (5-6 różyczek), 2 kromki razowca posmarowanego cienko masłem, herbata. ograniczeń.

Piątek

Śniadanie:2 kromki grahama: jedna z niskosłodzonym dżemem, druga z polędwicą z indyka.
II śniadanie:4 łyżki czubate sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidora i oliwy.
Obiad:Talerz barszczu czerwonego czystego z ziemniakami;2 małe gołąbki z mięsa z indyka i ryżu, 2 ziemniaki z wody.
Podwieczorek:1 kromka pieczywa chrupkiego, 3 łyżki serka ziarnistego, szczypior.
Kolacja:2 ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, pomidor.

Sobota

Śniadanie:2 kromki razowca z szynką drobiową, kilka rzodkiewek.
II śniadanie: 10 dag jogurtu owocowego z 2 łyżkami otrąb, 2 mandarynki.
Obiad: Talerz ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i odrobiną mleka; 10-15 dag indyka pieczonego, surówka z kapusty kiszonej, papryki i cząstek pomarańczy.
Podwieczorek: 2 jabłka lub 1/2 grejpfruta.
Kolacja: 1 kromka grahama z wędzoną rybą (10 dag), kiszony ogórek.

Niedziela

Śniadanie: Omlet z 2 jajek, 1 łyżki mąki i mleka, do tego surówka z pomidora i ogórka, kubek kakao.
II śniadanie:2 kiwi lub 2 mandarynki, kawa z mlekiem lub bawarka.
Obiad: Ryż (mała torebka) zapieczony ze szpinakiem, posypany rodzynkami i orzechami, polany jogurtem (szpinak można zastąpić jabłkiem).
Podwieczorek: 2 kromki razowca, serek wiejski (1 małe opakowanie), szczypior, szklanka soku pomarańczowego.
Kolacja: Sałatka z 1 pomidora, 2 plastrów szynki, kulki mozzarelli i sałaty.

Dodatkowe wskazówki
• W ciągu tygodnia nie jedz więcej niż 2 jajka.
• Możesz smarować pieczywo masłem, ale bardzo cienko.
• Ogranicz do minimum spożywanie śmietany, majonezu, sosów, dressingów itp.
• Wyeliminuj z diety napoje gazowane i słodzone. Soki owocowe pij w ograniczonych ilościach (maksymalnie 2 szklanki dziennie).
• Nie przejadaj się, jedz tylko do momentu, gdy odczujesz sytość.
• Ostatni posiłek spożywaj co najmniej dwie godziny przed snem.
• Postaraj się zachować 12-godzinną przerwę w jedzeniu między kolacją a śniadaniem następnego dnia.
• Nie wychodź na zakupy głodna.
• Nie jedz na stojąco, chodząc, oglądając telewizję. Jedz posiłki wyłącznie siedząc przy stole.
• W czasie stosowania diety odchudzającej unikaj alkoholu. Dozwolone są najwyżej 2 lampki wytrawnego wina w ciągu tygodnia.

Konsultacja specjalisty: Katarzyna Okręglicka, dietetyk.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy